Događaji

Školstvo

Primorac: Državna matura odgađa se za godinu dana

Primorac: Državna matura odgađa se za godinu dana

Ministar Primorac smatra da nitko u Hrvatskoj nije protiv mature jer ona prvi put vrednuje i ukazuje tko je tko u hrvatskom obrazovanju

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je sinoć, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, da se državna matura odgađa za godinu dana za učenike gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola, te da je u ovom slučaju "cijeli sustav vertikale zakazao u jednom segmentu".

Primorac je dodao da ako djeca nemaju osnovne informacije što im je potrebno za polaganje državne mature, tada to stvara bunt.

"Ključno je bilo čuti ono što misle učenici kako bi na pravi način ta informacija došla do mene jer su neki od mojih suradnika znali reći da je situacija za učenike vrlo dobra", rekao je Primorac.

Naglasio je da postoji pet agencija, uz Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji skrbi o državnoj maturi, a ne Ministarstvo.

Najavio je da će vrlo jasno doznati tko je zakazao i dodao da će dati potporu svim ustanovama da državna matura nakon godine odgode zaživi u Hrvatskoj.

Ministar se dijelom složio s novinarskom tezom da se s projektom krenulo na brzinu, bez dovoljne pripreme.

"Vjerojatno je istina da se s nekim procesima ide brzo jer Hrvatska je na marginama što se tiče obrazovanja posljednjih 45 godina", rekao je.

Ministar Primorac smatra da nitko u Hrvatskoj nije protiv mature jer ona prvi put vrednuje i ukazuje tko je tko u hrvatskom obrazovanju.

Dodao je da su donijeli odluku nakon razgovora danas, ne samo zbog toga što je to potreba nego zato što je to pitanje istine.

"Djeca kad izađu na državnu maturu moraju izaći puna entuzijazma a ne puni grča", rekao je.

Državna matura je pitanje izbora Hrvatske, i velika antikorupcijska mjera te djeci osigurava da mogu ići isključivo o svojim sposobnostima, ustvrdio je Primorac.

No, dodao je da je sustav dužan djeci osigurat pravovremene informacije. Stoga se državna matura odgađa za godinu dana i to će biti razdoblje gdje svi sudionici procesa moraju biti spremni, kazao je ministar Primorac.


Reci što misliš!