Događaji

Reagiranje

HND prosvjeduje protiv upada policije u uredništvo Makarske kronike

HND prosvjeduje protiv upada policije u uredništvo Makarske kronike

"Bilo bi besmisleno i nepošteno pustiti da čitatelji komentiraju tekstove, a onda ih odati kad to policija zatraži, utemeljeno ili ne", kažu u HND-u

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) najoštrije je danas prosvjedovao protiv upada policajaca u redakciju tjednika "Makarska kronika" s namjerom da pregledaju računala kako bi pronašli IP adrese s kojih se na blog tjednika stigle tobožnje prijetnje članovima makarskog gradskog poglavarstva.

HND potpuno podržava postupak uredništva tog lista koje je odbilo policajcima ustupiti podatke koje su tražili, stoji u priopćenju novinarske udruge iz koje ističu da urednici i novinari imaju pravo odbiti dati informacije jer se zapravo radi o zaštiti izvora informiranja.

"Bilo bi besmisleno i nepošteno pustiti da čitatelji komentiraju tekstove, a onda ih odati kad to policija zatraži, utemeljeno ili ne", kažu u HND-u.

Splitska policija je uz sudski nalog prije tri danas ušla u prostorije redakcije makarskog tjednika kako bi utvrdili podatke o IP adresi s koje je na portalu tog lista objavljen komentar o mjesnim vlastima za koji tamošnje Gradsko poglavarstvo smatra da je uvrjedljiv i prijeteći.

"Bit će prosvjeda, padat će glave u gradskom poglavarstvu ako ovo prođe", dio je komentara nepoznatog čitatelja kojega je gradska vlast ocijenila prijetećim, dok u HND-u smatraju kako je potpuno jasno da time nije izrečena nikakva prijetnja.

"S druge strane, čovjeku koji je prije više od dvije godine grubo fizički napao vlasnika i urednika "Makarske kronike" nije se ništa dogodilo jer pravosuđe ne reagira da bi štitilo novinare i slobodu medija koji su jedna od posljednjih brana koruupciji i organiziranom kriminalu", stoji u priopćenju predsjednika HND-a Zdenka Duke koji ističe da je "Makarska kronika" od osnutka 2002. visoko profesionalni neovisni regionalni tjednik na koju je svaka gradska vlast neuspješno pokušavala vršiti pritisak.


Reci što misliš!