Sci-Tech

Vrijednost uređaja u spašavanju života je nemjerljiva

Grad Makarska i općine donirale Hitnoj pomoći vrijedan uređaj za masažu srca

Grad Makarska i općine donirale Hitnoj pomoći vrijedan uređaj za masažu srca

Makarska ispostava Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije od danas je obogaćena vrijednim uređajem za masažu srca – LUCAS 3. Riječ je o donaciji Grada Makarske u kojoj su participirale i općine Brela, Tučepi, Podgora te Gradac.

„Oslobodili smo jednog čovjeka koji masira, što prilikom reanimacije strahovito puno znači jer zahtjeva puno paralelnih radnji.“ - istaknuo je Zoran Vidović, rukovoditelj znanstveno-nastavnog središta Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije koji je, zajedno s makarskim timom Hitne, okupljenim novinarima demonstrirao  reanimaciju uz pomoć uređaja.

„U našoj županiji ovakav uređaj postoji još u Splitu, no ovaj makarski je puno moderniji. Ovi uređaji su skupi, cijena bez PDV-a im je petnaest tisuća eura, ali poznato je kako je sva naša oprema skupa.“ – istaknuo je Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, naglasivši kako je LUCAS – 3  iznimno važan pri terenskom radu jer zamjenjuje jednu osobu prilikom reanimacije.

„Riječ je o procesu gdje se članovi tima dosta umaraju i treba ih više ako ne postoji ovakav uređaj. Kvaliteta masaže srca s vremenom opada, što dulje traje, manje je efikasna. Zamislite samo koliko snage treba za masažu koja traje od Makarske do Splita! Lucas 3 ima jednak intenzitet i na početku i na kraju.“ - objasnio je Luetić te uručio zahvalnicu gradonačelniku Makarske Zoranu Paunoviću, koji je inicirao nabavku uređaja.

„Već dvije i pol godine, po pitanju zdravstva na Makarskom primorju, imamo jako dobru suradnju s Hitnom pomoći i ravnateljem Luetićem, kao i Domom zdravlja te ravnateljem Rađom. Političke boje smo ostavili po strani jer je zdravlje naših građana najvažnije, a ovo je samo nastavak odlične suradnje i ulaganja Grada Makarske te susjednih općina u zdravstvo.“ - naglasio je Paunović, izrazivši zadovoljstvo što je od 1. siječnja 2024. TIM2, kojeg su sufinancirali Grad Makarska i Općine Brela, Tučepi, Podgora te Gradac, postao dio zdravstvene mreže, čime njegove troškova pokriva država:

„Nije lako odoljeti izazovima, od odljeva kadrova do financiranja uistinu skupih uređaja, ali za dobrobit naših sugrađana, na te izazove moramo odgovoriti zajedno!“ – zaključio je gradonačelnik.

Dodajmo kako su primopredaji su prisustvovali i načelnici Općine Brela i Gradac, Petra Radić i Matko Burić.


Reci što misliš!