Događaji

Ratni zločin

Beograd: u utorak suđenje za ubojstvo šest hrvatskih civila

Beograd: u utorak suđenje za ubojstvo šest hrvatskih civila

Ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek

Pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u utorak počinje suđenje dvojici optuženih za ubojstvo šest civila hrvatske nacionalnosti u mjestu Banski Kovačevac u Hrvatskoj, ožujka 1992. godine, objavila je beogradska agencija Beta.

Optuženi Pane Bulat i Rade Vranešević se terete da su kao pripadnici vojne službe sigurnosti tzv. republike srpske krajine, u razdoblju izmedju 19. i 23. ožujka 1992. godine ubili šest starijih civila koji nisu napustili Banski Kovačevac s ostalim stanovništvom.

Pet žena i jedan muškarac, od 63 do 81 godine, po zapovijedi optuženoga Bulata, dovedeni su u dvorište jedne kuće gdje je iz automatske puške na njih prvo pucao Bulat, a zatim i drugooptuženi Vranešević.

Ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek.

Tijela ubijenih su, po zapovijedi Bulata, tadašnjeg pomoćnika zapovjednika za sigurnost jednog bataljuna pobunjenih Srba, Vranešević i drugi pripadnici te postrojbe bacili u obližnji bunar koji su zatim minirali.

Slučaj "Banski Kovačevac" hrvatsko je Državno odvjetništvo ustupilo Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije u svibnju prošle godine na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenog djela ratnog zločina.

Sudskim vijećem predsjeda sutkinja Olivera Anđelković.


Reci što misliš!