Događaji

Ratni zločinci

Na kanadsko-američkoj granici uhićen optuženi srpski zločinac

Na kanadsko-američkoj granici uhićen optuženi srpski zločinac

Optuženima se na teret stavlja da su nakon okupacije Sotina 10. listopada 1991. zlostavljali, pljačkali, mučili, odvodili u nepoznato i ubijali preostale Hrvate, pa je i danas nepoznata sudbina 30-ak Sotinjana

Goran Pavić (42), optužen za ratni zločin nad civilima u vukovarskom prigradskom naselju Sotin počinjen u jesen '91., uhićen je u petak na kanadsko-američkoj granici, javljaju američki mediji.

Uhićenje optuženika potvrdio je i glasnogovornik ravnateljstva policije, Krunoslav Borovac. - Dobili smo potvrdu američkih vlasti o uhićenju optuženoga za ratni zločin u Hrvatskoj. Određen mu je ekstradicijski pritvor. Sad je na potezu Ministarstvo pravosuđa koje treba zatražiti njegovo izručenje - rekao je Borovac. Pavićevo se ime, uz imena još 16 sotinskih Srba, nalazi na optužnici koju je Županijski sud u Vukovaru podignuo u svibnju 2006.

Optuženima se na teret stavlja da su nakon okupacije Sotina 10. listopada 1991. zlostavljali, pljačkali, mučili, odvodili u nepoznato i ubijali preostale Hrvate, pa je i danas nepoznata sudbina 30-ak Sotinjana. Gorana Pavića se konkretno tereti da je, zajedno s još dvojicom suseljana, "prilikom neovlaštene pretrage kuće Đure Miholjčanina, istoga pretukao".

Sudski postupak protiv dvojice optuženih, Živka Opačića i Milana Bjedova, koji su bili dostupni pravosuđu, razdvojen je od ostatka skupine za kojom je raspisana tjeralica. Opačić i Bjedov su, u međuvremenu, oslobođeni optužbe zbog nedostatka dokaza, a Vrhovni je sud naložio da se suđenje preostalima održi tek kad budu dostupni.

Američki mediji javljaju kako je lišen slobode dok je prelazio granicu kamionom kojim je vozio robu iz Kanade, u kojoj trenutačno živi, prema američkim državama Alabami i Floridi. Goran Pavić je drugi optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj koji je lišen slobode u posljednjih tjedan dana. Prije nekoliko dana u Rimu je uhićen bivši časnik JNA, Crnogorac Ilija Brčić optužen za napade na Split i obližnje otoke.


Reci što misliš!