Događaji

Udžbenici

Primorac će kazniti nakladnike

Primorac će kazniti nakladnike

Ministarstvo znanosti i obrazovanja novčano će kazniti nakladnike jer školske knjige nisu na vrijeme došle do učenika

Nakon ogorčenja profesora, ali i učenika koji su zbog kašnjenja udžbenika čak i štrajkali, Ministarstvo je odlučilo kazniti nakladnike. Oni su uprihodili 372 mil. kn, a uplaćeno im je već 70 %.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja novčano će kazniti nakladnike jer školske knjige nisu na vrijeme došle do učenika.

Naime, "još jučer" su brojni razredi po školama diljem Hrvatske nastavu pohađali bez udžbenika. Neki od njih su svoje nezadovoljstvo izrazili i štrajkom, dok su se drugi na svoj položaj požalili medijima.

Ogorčeni su i profesori.

"Sve smo knjige naručili još u lipnju, no do danas još nismo dobili knjige iz matematike i radne bilježnice iz hrvatskog. Zvali smo već nekoliko puta, no knjiga nema. Sramota", izjavio je za Jutarnji list ravnatelj II. gimnazije u Zagrebu Drago Bagić.

Situacija je očito "razljutila" ministra znanosti Dragana Primorca, koji je odlučio nakladnike kazniti što kasne s knjigama.

No iako je glas u javnosti urodio plodom, kazne će biti minimalne. Naime, u Ministarstvu tvrde da je razlog tome zakon o udžbenicima iz 2006., koji predviđa kazne od 30 do 50 tisuća kuna, te nije primjenjiv u varijanti kada je jedini kupac udžbenika država!

U Agenciji za odgoj i obrazovanje kažu da je do kašnjenja došlo dijelom zbog pogrešne narudžbe ravnatelja, no najveći dio krivice ipak prebacuju na nakladnike.

"Nakladnici tiskaju udžbenike kao da rade trajekte prema narudžbi", kaže ravnatelj Agencije Vinko Filipović napominjući da je još u srpnju upozoravao nakladnike da moraju tiskati veći broj knjiga od početne narudžbe.

"Rekli su da to neće činiti jer ne žele ulaziti u poslovni rizik", požalio se Jutarnjem Filipović. Ujedno je istakao kako prema podacima distributera kasne gotovo svi nakladnici, a do danas sve knjige nisu poslali Profil, Algoritam i Neodidacta.

Kazne za nakadnike, prema informacijama iz Ministarstva bit će penali od dva posto neisporučene vrijednosti. Dakle za 100 tisuća kuna, nakladnici će platiti kaznu od svega dvije tisuće kuna.


Reci što misliš!