Događaji

Udžbenici

Antifašisti nezadovoljni udžbenicima povijesti

Antifašisti nezadovoljni udžbenicima povijesti

Time smo, smatra Mesić, dopustili da malobrojni ustašonostalgičari nametnu prikaz nedavne povijesti koji je rezultirao trovanjem mlade generacije, a uz politiku, najpogubniju ulogu u tome su odigrali povijesni udžbenici, a ne mogu i neću amnestirati ni medije

Nevjerojatno! Za jednu povijest u Hrvatskoj ima 42 različita udžbenika povijesti. Kako je učenicima, a i profesorima, lako je zamisliti. No danas su okrugli stol o tome kako se uči povijest organizirali Hrvatski antifašisti, nezadovoljni prikazom antifašištičke tradicije u udžbenicima povijesti. Na okruglom stolu sudjelovao je i predsjednik Stjepan Mesić, javlja HTV

Početkom 90-ih godina prošloga stoljeća pustili smo duha iz boce smatrajući da će nekritički pristup ustaštvu i demoniziranje antifašizma biti najbolji način za homogeniziranje Hrvata u raskidu s Jugoslavijom. Ali povijesno nas iskustvo uči da nikada nikome nije uspjelo nijednoga od tako oslobođenih duhova vratiti u poslovičnu bocu, rekao je Mesić.

Time smo, smatra Mesić, dopustili da malobrojni ustašonostalgičari nametnu prikaz nedavne povijesti koji je rezultirao trovanjem mlade generacije, a uz politiku, najpogubniju ulogu u tome su odigrali povijesni udžbenici, a ne mogu i neću amnestirati ni medije.

Stajalište predsjednika Mesića je da dijete koje danas ide u školu mora dobiti punu i potpunu informaciju o svemu, što je ilustrirao primjerom događaja na Bleiburgu. Istaknuo je da, kada se govori o Bleiburgu, ne smije propustiti upozoriti ne samo na taj zločin nego i na zločinačku prirodu ustaškoga režima koje je svoje ostvarenje našlo u logorima poput Jasenovca, Gradiške, Jadovnoga, odnosno da treba upozoriti na ono što je prethodilo Bleiburgu.

Istaknuo je da samo demokratska, civilizirana, antifašistička Hrvatska - suočena sa svojom prošlošću, ali i oslobođena njezinih okova te sposobna na suočavanje s punom istinom, ima šanse za budućnost u ujedinjenoj Europi te da ne smijemo dopustiti da pogrešno usmjerene mlade generacije budu nesposobne za život u ujedinjenoj Europi.

Povjesničar akademik Petar Strčić ocijenio je da su današnji udžbenici povijesti dosadni pa je učenicima i povijest dosadna. I dok se do 90-ih godina u udžbenicima pretjerivalo s tzv. komunizmom, nakon toga se počelo pretjerivati s tzv. hrvatskim nacionalizmom, rekao je Strčić.


Reci što misliš!