Događaji

Nastavlja se ispiranje cijevi

Danas konačna ocjena o ispravnosti vode u Slavonskom Brodu

Danas konačna ocjena o ispravnosti vode u Slavonskom Brodu

Zbog povezanosti s toplovodnom mrežom za sada se preporučuje korištenje vode isključivo u sanitarne svrhe, priopćeno je iz Ministarstva

Danas će zasjedati stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva koje treba donijeti konačnu ocjenu o zdravstvenoj ispravnosti vode u Slavonskom Brodu.

Podsjetimo. Sinoć su na izvanrednoj konferenciji za novinare u županijskom Zavodu za javno zdravstvo izneseni najnoviji rezultati analize uzoraka vode u Slavonskome Brodu koji su uzimani prošli petak, u ponedjeljak i jučer.

Od 29 uzoraka vode, samo su u dva blago povišene vrijednosti mineralnih ulja, a ostali odgovaraju Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Zdravstveno su ispravni i uzorci uzeti s glavnoga brodskog crpilišta i još nekoliko mjesta u gradu izvan ugroženih naselja Slavonija I. i II.

- Ti podaci ohrabruju - rekao je ravnatelj Zavoda Ante Cvitković.


Preporuka: Upotrebljavati samo hladnu vodu

Zbog povezanosti s toplovodnom mrežom za sada se preporučuje korištenje vode isključivo u sanitarne svrhe, priopćeno je iz Ministarstva. Stanarima u naseljima Slavonija I. i II., gdje su uzorci uzeti na slavinama postavljenima ispred zgrada i koji su zdravstveno ispravni, zbog nesigurnosti interne vodovodne mreže stanova (povezanost s toplovodnom mrežom) za sada se preporučuje da vodu upotrebljavaju isključivo u sanitarne svrhe.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju dr. Franjo Plavšić u telefonskom razgovoru potvrdio je kako u mineralnim uljima koji su onečistili brodsku vodu nema opasnih spojeva. - Stručnom povjerenstvu predlažem da se voda može rabiti u higijenske svrhe, a sutra ćemo na sjednici povjerenstva raspravljati može li se i pod kojim uvjetima preporučiti i za piće - rekao je Plavšić.

U Brodu se nastavlja ispiranje onečišćenih toplovodnih cijevi deterdžentima koji nisu štetni za zdravlje, a dok od stručnog povjerenstva sutra ne stigne službena obavijest, pred ugroženim zgradama u naseljima Slavoniji I. i II. ostaju cisterne s pitkom i tehnološkom vodom.

U tim je naseljima prije dva tjedna zbog kvara na kotlovnici mazut iscurio u toplu vodu i onečistio je. Na dotrajalu sustavu distribucije toplinske energije slijedli su kvarovi na podstanicama, a kad su zamjenjivani ventili za hladnu vodu, mineralna ulja u ugroženim naseljima dospjela su i u sustav hladne vode.


Reci što misliš!