Događaji

Reakcije na atantat

Nacional: za Pukanićevu smrt odgovorna policija jer mu je ukinula zaštitu

Nacional: za Pukanićevu smrt odgovorna policija jer mu je ukinula zaštitu

Iz "Nacionala" podsjećaju da su, neposredno nakon prvog pokušaja ubojstva Pukanića u Zagrebu početkom travnja, on i njegova kći dobili stalnu 24-satnu pratnju po dvojice policajaca koji su ih vozili u policijskom vozilu i noću im čuvali stan

Redakcija tjednika "Nacional ", čiji je suvlasnik i novinar Ivo Pukanić sinoć ubijen u Zagrebu, optužila je danas policiju da je izravno odgovorna za njegovu smrt jer mu je ukinula zaštitu, iako se on, kako tvrde, tomu izričito protivio.

"Zbog toga jer mu je oduzeta fizička zaštita unatoč opasnosti koja mu je i dalje prijetila, na što je on upozoravao, oni koji su tako odlučili izravno su odgovorni za njegovu smrt. Isto tako su za njegovu smrt krivi i oni u državnom odvjetništvu i u policiji koji su opstruirali istragu o prvom pokušaju njegova ubojstva", stoji u priopćenju koje je redakcija tjednika "Nacional", uz fotografije ubijenih Pukanića i Nike Franjića, objavila na svojoj internetskoj stranici.

Iz "Nacionala" optužuju i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da je sinoć na izvanrednoj konferenciji za novinare u Vladi izrekao neistinu rekavši da je policijska fizička zaštita ukinuta u dogovoru s Pukanićem. Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec potom je izjavio da je odluka o ukidanju stalne policijske zaštite 1. kolovoza bila "rezultat stručne policijske procjene utemeljen na sigurnosnim podacima" te da je nakon toga policija povremeno obilazila Pukanićev dom.

Iz "Nacionala" podsjećaju da su, neposredno nakon prvog pokušaja ubojstva Pukanića u Zagrebu početkom travnja, on i njegova kći dobili stalnu 24-satnu pratnju po dvojice policajaca koji su ih vozili u policijskom vozilu i noću im čuvali stan.

"Da je ta zaštita bila zadržana, Ivo Pukanić i Niko Franjić danas bi bili živi, njihova djeca imala bi očeve", zaključuju u tom tjedniku.

Tvrde da je sredinom srpnja policija prvi put najavila Pukaniću da namjerava ukinuti zaštitu te da se Pukanić tomu izričito protivio. Potom je, kažu, počeo policijski pritisak na njega da prihvati ukidanje zaštite, s obrazloženjem da nemaju dovoljno ljudi da ga neprekidno štite, no on se i dalje tomu protivio.

U "Nacionalu" tvrde da je posljednjih tjedana Pukanićeva sigurnost ponovno bila ugrožena jer mu se u dva navrata, u centru Branimir i na jednom zagrebačkom križanju, prijetilo, što je on prijavio policiji.

Iz tjednika prozivaju policiju i državno odvjetništvo i jer su, kako kažu, mjesecima trošili goleme policijske resurse na ispitivanje lažnih optužbi na Pukanićev račun, umjesto da smjesta poduzmu akciju protiv počinitelja pokušaja ubojstva, za čije im je otkrivanje, tvrde, Pukanić prije mnogo mjeseci sam pribavio brojne dokaze, čak i audio i video snimke.


Reci što misliš!