Događaji

Dan sjećanja

Položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule vukovarske branitelje i civile

Položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule vukovarske branitelje i civile

Nakon prigodnog programa sudionici su se u Koloni sjećanja uputili gradskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata

Komemorativnim skupom održanim u dvorištu vukovarske Opće bolnice, kroz koju je tijekom agresije na Vukovar pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. godine prošlo 3470 ranjenika te izvedeno 1750 operacija, u Vukovaru je jutros počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 17. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu, javlja HTV

Komemorativnom programu, naslovljenom Vukovar je Lijepa naša, Vukovar je moja Hrvatska, nazočili su i predsjednici Republike Stjepan Mesić, Hrvatskoga sabora Luka Bebić i Vlade Ivo Sanader.

Među sudionicima komemorativnog programa bili su ratni zapovjednici obrane Vukovara Mile Dedaković i Branko Borković, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marin Srakić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan, ministri, stranački čelnici te državni i drugi dužnosnici.

Nakon prigodnog programa sudionici su se u Koloni sjećanja uputili gradskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata. Tamo će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar.

Molitvu za poginule i misu na groblju predvodio je nadbiskup Srakić.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice, u agresiji na Vukovar poginule su 1624 osobe, od kojih je do sloma obrane grada poginulo 905, a među njima i 12-ero djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba među kojima i 30-ero djece. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 350 osoba s vukovarskog područja.


Reci što misliš!