Događaji

Sjećanje na žrtve

Na Ovčari večeras završeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Na Ovčari večeras završeno obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U spomen na žrtve Ovčare, od kojih su dosad identificirane 193, u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Vukovara, održan je komemorativni program pod nazivom "S nama su - u nama su"

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 17. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu pod geslom "Vukovar je Lijepa naša - Vukovar je moja Hrvatska" završilo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na Ovčari, objavio je HTV u centralnom Dnevniku

Nakon što su 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli u Vukovar, iz vukovarske bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja, od kojih je 20. studenoga 1991. godine na vukovarskome poljoprivrednom dobru Ovčari 200 ubijeno te pokopano u masovnu grobnicu, a za ostalim odvedenim osobama još se traga.

U spomen na žrtve Ovčare, od kojih su dosad identificirane 193, u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Vukovara, održan je komemorativni program pod nazivom "S nama su - u nama su" u kojem su sudjelovali članovi Crkvenog zbora "Križarice" iz Nuštra.

Među mnogima koji su odali počast žrtvama Ovčare bili su i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata.

Polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara, prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, odana je počast za oko 700 Vukovaraca koji su ubijeni tijekom zatočeništva u Veleprometu.

Pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba zatočenike su u Velepromet počeli dovoditi još 16. rujna, kada je srpski agresor zauzeo gradsku četvrt Sajmište u kojoj je i Velepromet. Logor je ukinut u ožujku 1992. godine dolaskom mirovnih snaga UN-a u Podunavlje.


Reci što misliš!