Događaji

Kršenja prava djeteta

Medijski senzacionalizam i prava djeteta

Medijski senzacionalizam i prava djeteta

Svijet postaje sve grublji, adrenalin sve viši a novinarska želja za pričom sve jača, no granice dječje privatnosti moraju biti netaknute, zaključili su sudionici skupa

U povodu Međunarodnog dana djeteta, ukazano je na potrebu da se u današnje doba senzacionalizma u medijima, zanemaruju prava djeteta i vrši velik negativan utjecaj, prenosi Totalportal.hr .

Mediji imaju važno mjesto u afirmaciji dječjih prava, ali se u njima često događaju upravo kršenja njihovih prava, posebice onog na privatnost, istaknula je savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Iako mediji nisu glavna prijetnja ugrožavanju dječjih prava, oni ih krše kada javnosti prikazuju idenitet djece koje su žrtve nasilja i detalje, rekla je Flego. Senzacionalizam se koristi na najpogrešniji mogući način.

Medijska analitičarka Gordana Vilović kaže da mediji zapravo podcjenjuju javnost, a istovremeno nimalo ne razmišljaju o posljedicama za djecu.

Flego je dodala kako ne očekuje previše od novog Pravilnika vijeća za elektroničke medije, ali neke je stvari nužno promijeniti.

Osvrćući se na to kako su mediji popratili nedavni slučaj dječaka koji se sam zapalio, ponovno ne razmišljajući o njegovoj budućnosti, novinarka Sanja Modrić izjavila je: 'Onako kako doktori znaju pravila za operaciju bubrega, tako i novinari moraju znati svoje regule'.

Svijet postaje sve grublji, adrenalin sve viši a novinarska želja za pričom sve jača, no granice dječje privatnosti moraju biti netaknute, zaključili su sudionici skupa.


Reci što misliš!