Događaji

#hrvatska

Bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić pušten iz istražnog zatvora

Bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić pušten iz istražnog zatvora
www.pixsell.hr

ivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, uhićen krajem lipnja u antikorupcijskoj akciji povezanoj s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem pušten je u ponedjeljak navečer iz istražnog zatvora, potvrdili su u utorak njegovi branitelji.

Odvjetnik Nikola Mandić rekao je Hini da je njegov branjenik pušten u ponedjeljak oko 20,30 sati iz istražnog zatvora u kojem je ostao zbog opasnosti od ponavljanja djela i nakon što su ispitani svi svjedoci.

Mandić smatra kako je izvanraspravno vijeće odlučilo Bačića pustiti na slobodu jer više nije ravnatelj HRT-a pa nema opasnosti od ponavljanja nedjela, ali i zbog protoka vremena jer se u istražnom zatvoru nalazio preko tri mjeseca. Za svjedoke je kazao da "više nisu bili upitni" jer su ispitani prije mjesec i pol.

"Bačić se vraća na radno mjesto, naravno ne ravnatelja jer je razriješen, ali se vraća na HRT gdje će po internim pravilima biti raspoređen najvjerojatnije u tehniku na radno mjesto inženjera s kojeg je došao na čelno mjesto HRT-a", rekao je Mandić.

Bačića koji je već u utorak ujutro došao na radno mjesto na HRT terete za trgovinu utjecajem jer je s bankama s kojima je surađivao kao šef javne radiotelevizije pokušao ishoditi povoljan kredit za svog prijatelja, suosumnjičenog poduzetnika Milana Lončarića.

Sumnjiče ga i da je pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Bandiću nosio 50.000 eura mita kako bi pogodovao Lončarićevim građevinskim projektima, a za uzvrat je od Lončarića navodno primio stan vrijedan milijun kuna.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je na slobodu s Bačićem pušten i Lončarić. 

Bačić je razriješen dužnosti ravnatelja HRT-a nekoliko dana nakon što je uhićen zbog zbog sumnje na korupciju, a na slobodu je puten u jeku rasprave o prijedlogu odluke o imenovanju novog glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

​​​