Događaji

GONG

GONG: Građani, imate pravo znati što vlast radi!

GONG: Građani, imate pravo znati što vlast radi!

Većina građana ni ne zna da imaju pravo tražiti informacije od javnih službi i ustanova

GONG i Transparency International Hrvatska treći put zaredom provode akciju "Imamo pravo znati!", kojoj je osnovni cilj upoznati građane o njihovom zakonskom pravu na pristup informacijama te unaprjeđenje legislative koja regulira to pravo i financiranje izbornih kampanja.

GONG-ovci su na Branimiru postavili informativni štand na kojem se građani mogu informirati o svojem pravu na pristup informacijama te uzeti promotivne brošure.

Voditeljica projekta Maja Kočiš je upozorila da građani, ali i nevladine udruge, teško ostvaruju svoje pravo na pristup informacijama od državne i lokalnih vlasti, te da stoga zakon koji regulira to pravo, a koji je na snazi od početka 2004., nije ispunio svoju svrhu.

"Ipak, zakon je takav kakav je i njegovom dosljednom primjenom moguće je napraviti korak naprijed u slobodnom pristupu informacijama. No, pitanje je koliko se zakon u praksi poštuje", istaknula je Kočiš.

GONG-ova istraživanja pokazuju da čak trećina svih gradova i općina još nije imenovala službenika za informiranje, iako to propisuje zakon, da se u nekim lokalnim jedinicama uopće ne javljaju na telefon, a neki gradovi i općine čak i po 50 kuna naplaćuju uvid u dokumente koji inače trebaju biti dostupni javnosti.

"Većina građana ni ne zna da imaju pravo tražiti informacije od javnih službi i ustanova, ali zabrinjavajuće je da pedeset posto ustanova koje podliježu zakonu o pravu na pristup informacijama ne znaju da su dužne dati informacije. Zloupotrebljava se i status tajnosti dokumenata, tako je moguće da Vlada sponzorstvo "Danima pršuta" proglasi tajnom.", kazala je Kočiš.

GONG i TIH provode istraživanje u kojem volonteri pisanim putem traže od ustanova i institucija informacije, a rezultati istraživanja će biti objavljeni krajem ovog mjeseca.


Reci što misliš!