Događaji

Tribina

Sutra u Gradskoj knjižnici javna tribina "Solarizacija Dalmacije"

Sutra u Gradskoj knjižnici javna tribina

Solarni klaster započeo je s radom 1. rujna 2009., a tijekom listopada predstavnici članova klastera održat će, u sklopu informativne kampanje „Solarni pozdrav Dalmaciji"

U sklopu projekta "Solarni pozdrav Dalmaciji", koji organizira Klaster za solarnu i ostale obnovljive oblike energije (Solarni klaster), u zadarskoj Gradskoj knjižnici bit će u utorak, 6, listopada s početkom u 18 sati održana javna tribina pod nazivom "Solarizacija Dalmacije".

Na javnoj tribini sudjeluju:

Vjeran Piršić iz udruge "Eko Kvarner" koji će govoriti o mogućnosti korištenja solarne energije u domaćinstvima i gospodarstvu

Zoran Skala - viši savjetnik u Zavodu za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije koji će govoriti na temu "Što treba znati o krizi i kako se s krizom nositi lokalno", odnosno dati prikaz šireg konteksta u kojem je postojanje i djelovanje Klastera za solarnu i ostale obnovljive oblike energije osobito potrebno i dobrodošlo.

Solarni klaster započeo je s radom 1. rujna 2009., a tijekom listopada predstavnici članova klastera održat će, u sklopu informativne kampanje „Solarni pozdrav Dalmaciji" , tridesetak predavanja u otočkim i obalnim mjestima kako bi građane i poduzetnike informirali o mogućnostima korištenja solarne energije u Dalmaciji. Solarni klaster osnovan je 15. srpnja 2009. u Rijeci kao odgovor na pokušaj donošenja nove energetske strategije Republike Hrvatske u kojoj se u potpunosti marginalizira solarna energija u korist fosilnih goriva, nuklearne energije i vjetroelektrana.

Klaster zagovara intenzivniju upotrebu prije svega solarne, ali i ostalih obnovljivih oblika energije. Klaster je osnovan kao udruga, pri čemu je ostavljena mogućnost da se naknadno osnuje i trgovačko poduzeće sa osnovnim ciljem da se građanima Republike Hrvatske omogući najpovoljnija nabava (i implementacija) najkvalitetnijih tehnologija za iskorištavanje solarne energije.

Cilj informativne kampanje, osim poticanja interesa građana, javnog i gospodarskog sektora, na korištenje solarne energije, jest organizirati efikasnu mrežu tehnički osposobljenih osoba za projektiranje, instaliranje i servisiranje solarnih tehnologija. Namjera osnivača klastera je čitav proces artikulirti kao široki društveni pokret, sa ciljem da što veći broj građana koristi solarne tehnologije, a ne kao primarno dohodovno orijentirani poslovni pothvat. Članovi klastera mogu postati i svi građani, udruge, trgovačka društva i jedinice lokalne samouprave zainteresirane za izmjenu informacija i zajedničko zagovaranje što većeg korištenja solarne i svih ostalih oblika obnovljivih oblika energije.

Osnivači Solarnog klastera su Grad Rijeka, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Centar za održivi razvoj otoka Punat, Poduzetnički inkubator Skrad, Udruga "Eko Kvarner" (Njivice), Istra informatički inženjering (Pula), Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (Zagreb) i Gradsko energetsko poduzeće Energo (Rijeka).


Reci što misliš!