Kultura

ne propustite!

"Od boemstva do vječnosti“: Degas, Matisse, Modigliani u Klovićevim dvorima

facebook

Izložba "Od boemstva do vječnosti“, sa stotinjak umjetničkih djela iz mostarske galerije The Hub of Fine Arts, među kojima su i epohalna djela Edgara Degasa, Henrija Matissea i Amedea Modiglianija, održat će se od 15. svibnja do 30. lipnja u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.

Mnoga od djela hrvatska će publika vidjeti prvi put, a kao vrhunci izložbe, koju organizira 24sata uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, ističu se Edgar Degas s legendarnom skulpturom 'Mala četrnaestogodišnja plesačica”,  Henri Matisse i njegov “Ležeći akt” (“Aurore”) iz 1907. te veličanstveni Amedeo Modigliani s portretom 'Annie Bjarne'.

Direktor 24sata Goran Gavranović. rekao je kako već gotovo dvije godine pripremaju tu izložbu i konačno mogu reći da je sve spremno i zahvalni su svim partnerima na podršci i suradnji.  "Umjetnost oplemenjuje naše živote, povezuje narode i kulture. Ponosni smo što smo ovakva dragocjena remek-djela konačno doveli u Zagreb“, izjavio je. 

Postav kroz prizmu modernog kolekcionara prikazuje široku panoramu umjetničkog života u Europi, Latinskoj Americi te SAD-u od konca 19. stoljeća, a sve je to fokusirano u jedinstvenoj zbirci Zaklade MT Abraham (MTA), stvorene prije 20 godina. 

"Izložba pruža jedinstvenu priliku da hrvatska publika doživi izuzetna umjetnička djela. Posjetiteljima će jasno biti predočen umjetnički kontekst u kojem je nastalo boemstvo s rušenjem normi i otkrivanjem novih kreativnih dimenzija", istaknula je Danijela Ucović, kustosica galerije "The Hub of Fine Arts“ gdje su stalno izložena djela MTA Fondacije Amira Grossa Kabirija.

"Istodobno potičemo kulturnu interakciju i razumijevanje europske moderne umjetnosti koja itekako može imati važnost u povezivanju različitih stvaralačkih krugova, naroda i kultura“, dodala je.

Izložba donosi nesvakidašnji uvid u pokrete 20. stoljeća: fovizam, kubizam, futurizam i apstrakcionizam, ali i odaje počast i ženskoj umjetnosti. Djela iz galerije "The Hub of Fine Arts" u Zagreb dolaze nakon što su bila izlagana u eminentnim svjetskim muzejima.


Reci što misliš!