Kultura

umjetnost

Četrdeset naslova na ovogodišnjem Subversive Film Festivalu

Četrdeset naslova na ovogodišnjem Subversive Film Festivalu
Branislav Babic/PIXSELL

Ovogodišnje, 17. izdanje Subversive Film Festivala, koje će se održati od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC, donosi četrdeset igranih i dokumentarnih filmova u konkurenciji za nagrade Wild Dreamer Dragan Rubeša.

Festival će u kinu Kinoteka otvoriti pobjednik Locarna, "Kritična zona" iranskog redatelja Alija Ahmadzadeha, nadrealni film ceste snimljen u tajnosti i zabranjen za prikazivanje.

Program donosi i najnovije filmove renomiranih autorskih imena, među kojima je i vodeća figura talijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher s dramom "Himera" o neobičnoj bandi pljačkaša drvenih etrušćanskih grobnica s Joshom O'Connorom i Isabellom Rossellini u glavnim ulogama. 

Britansko-američka redateljica u usponu Rose Glass snimila je hit ovogodišnjeg Sundancea, "Ljubav i krvoproliće", izazovni body-building noir o ekstremnom sportu i zabranjenoj ljubavi s Kristen Stewart u glavnoj ulozi. 

Enfant terrible novog francuskog ekstremizma Bertrand Bonello pripremio je intrigantnu distopijsku ZF dramu "Zvijer" u kojoj AI kontrolira sve živote, a ljudske emocije su prijetnja. 

Mladen Đorđević u trostrukom pobjedniku FEST-a, mračnoj satiri "Radnička klasa ide u pakao" portretira grupu bivših radnika koji se u borbi za pravdu okreću natprirodnom, uz upečatljivu glumu Tamare Krcunović i Leona Lučeva. 

U dobitniku Srebrnog medvjeda "Putničke potrebe" korejski sineast Hong Sang-soo prvi put surađuje s Isabelle Huppert koja glumi ženu podučava korejske bogataše francuskom jeziku.

Victor Erice se nakon tridesetogodišnje pauze vraća se meditativnom dramom "Zatvori oči", o misterioznom nestanku slavnog španjolskog glumca koja tematizira sjećanje i identitet na metafilmskoj razini.

Odluku o najboljim filmovima donijet će  tročlani žiri u sastavu Paola Gosalvez,  Ejla Kovačević i Tom Waibel. 

Izvan konkurencije prikazat će se komično-apokaliptična vizija kraja svijeta "Jednom unutar vremena" u režiji kultnog Godfreyja Reggia i glazbu Philipa Glassa, tu su i "Incident" Billa Morrisona, rekonstrukcija ubojstva koje je počinila čikaška policija u pretežno crnom kvartu, te "Socijalistički realizam" čileanskog redatelja Raúla Ruiza, posljednjeg filma koji je snimio u rodnoj zemlji prije vojnog puča Pinocheta, koji je posthumno montirala njegova udovica Valeria Sarmiento. 

Festival redovito prati mlade autore koji otvaraju nove horizonte i pomiču granice filmskog jezika, a među njima se ističe filmski debi "78 dana" mlade srpske redateljice Emilije Gašić snimljen u formi video-dnevnika na kućnoj kameri tijekom NATO-ova bombardiranja u kojem glumi i Goran Bogdan. 

Nagrađivana drama "Sve jasno" Gábora Reisza kroz priču o jednom maturantu daje komentar o mađarskom društvu, a u programu su i revizionistički vestern "Doseljenici" Felipea Gálveza, film ceste "Hir" ruskog redatelja Ilje Povolockog, američki indie film "Mješanac" Vuka Lungulov-Klotza.

Dokumentarna konkurencija s festivalskim pobjednicima

"Stanari" Alessandre Celesije, najbolji s CPH:DOX-a, predvodi dokumentarnu konkurenciju. govori o stanarima jedne zgrade u katoličkom dijelu Belfasta i traumi političkog nasilja.

Na Sundanceu i CPH:DOX-u nagrađena "Crna kutija: Dnevnici" japanske novinarke Shiori Ito dokumentira svoju borbu protiv zastarjelog japanskog pravosudnog i društvenog sustava nakon seksualnog zlostavljanja. 

"Zbogom, Tiberijado" dobitnik nagrade Grierson,  donosi priču o četiri generacije palestinskih žena u egzilu u čijem je središtu slavna glumica Hiam Abbas iz serije Nasljeđe, a dobitnik Thessalonikija "Moj ukradeni planet" Farahnaz Sharifi stvara alternativnu povijest Irana kao posvetu pokretu "Žena, život, sloboda“. 

S Berlinala stiže novi film renomirane Ruth Beckermann "Favoriten" o tome kako za više od 60 posto djece u bečkim osnovnim školama  njemački nije materinji jezik.
 
Dokufikcija "Cvijet buritija" istražuje veze između prošlosti i sadašnjosti Kraho Indijanaca, dobitnik Beldocsa "Trećiii" libanonskog redatelja Karima Kassema prati svakodnevicu neobičnog automehaničara, s Dokufesta stižu "Zlatni život" Boubacara Sangarea o tinejdžerima koji rudare zlato u Burkini Faso i SF dnevnik "Bilješke iz eremocena" Viere Čákanyove sniman iz perspektive redateljičina virtualnog alter ega.

Festival zatvara remek-djelo "Soundtrack za državni udar" Johana Grimonpreza, priča o Kongu, afričkoj nezavisnosti, američkom pokretu za ljudska prava, hladnom ratu i  jazzu.

Od biografskih dokumentaraca tu su "Teaches of Peaches" o turneji kraljice electroclasha, glazbene, feminističke i queer ikone Peaches, "Preobrazba Édouarda Louisa" u kojoj on ogoljuje svoju intimu i "Zemlja za nas" hrvatske autorice Karle Crnčević o skupini žena koje žive u nekonvencionalnoj zajednici na otoku Braču, zasnovanoj na ekofeminističkim počelima.

Ovogodišnja dobitnica nagrade Wild Dreamer za životno djelo je renomirana njemačka redateljica i multimedijska umjetnica Ulrike Ottinger, pa će se ususret festivalu u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu i MSU Zagreb od 16. do 18. svibnja u dvorani Gorgona održati program Cosmos Ottinger.

Popratni filmski program Subversive Film Palestina posvećen je kolektivu Subversive Film, baziranom između Brisela i Ramallaha, koji istražuje militantne filmske prakse u Palestini i šire te promišlja film kao gestu solidarnosti. U

Član kolektiva Mohanad Yaqubi održat će masterclasspod naslovom "Arhivističke prakse otpora" u kojem će se reflektirati na dugotrajne i aktualne projekte kolektiva.

Održat će se i šesto izdanje Kinematografija otpora u suradnji s MSU Zagreb i Kulturnim centrom Beograda, a u MSU Black Boxu od 16. 5. do 23. 6. održat će se izložba srpske multimedijske umjetnice Milice Rakić "Crvena, da te nema…".


Reci što misliš!