Događaji

Rijeka

Istraga nad šest osoba zbog željezničke nesreće

Istraga nad šest osoba zbog željezničke nesreće

Uklonjeno je 13 vagona, a čišćenje i odvoženje rasutoga praha s drugog kolosijeka i dalje se obavlja

Policija provodi opsežnu istragu nad šest osoba o uzroku teške željezničke nesreće u Rijeci, neslužbeno doznaje HTV . Podsjetimo, policija je već ispitala strojovođu vlaka Nenada Juričića. On je u intervjuu za HTV izjavio ga ga je policija tjerala na priznanje i maltretirala ga ne dajući mu vode. Policija je sve to opovrgnula. Na mjestu nesreće i dalje traje očevid policije i HŽ-ova povjerenstva za istragu.

Usporedno s time na kolodvoru Sušak-Pećine privodi se kraju osposobljavanje trećeg kolosijeka i saniranje ostalog dijela kolodvora. I dalje je u prekidu teretni promet na relaciji Škrljevo - Rijeka, a putnici putničkih vlakova na toj relaciji prevoze se autobusima. Operative HŽ Holdinga i ovlaštene riječke tvrtke več četvrti dan uklanjaju dijelove polomljenih vagona i tračnica.

Uklonjeno je 13 vagona, a čišćenje i odvoženje rasutoga praha s drugog kolosijeka i dalje se obavlja. Do kraja dana trebalo bi se popuno ukloniti i zaostala količina od 600 tona koširanog brašna kojeg je kompozicija prevozila te bi tada treći kolosijek bio prohodan za željeznički promet, ako završi očevid.

Sindikat hrvatskih željezničara: Diverzija nije uzrok nesreće

Sindikat u pismu ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti odbija nagađanja da je diverzija uzrok željezničke nesreće. Ujedno traži da kao najodgovornija osoba za sigurnost željezničkog prometa osigura neometan i neovisan rad istražnih tijela - MUP-a i željezničkoga istražnog povjerenstva. Također traži i da se donesu kvalitetne mjere kojima bi se radna i tehnološka disciplina u svim društvima HŽ Holdinga ponovno dovela na optimalnu razinu.

Sindikat upozorava i da masovno dovođenje upravljačkih kadrova izvan željeznice dodatno pridonosi neredu i nedisciplini. Posljedice urušavanja sustava radne i tehnološke discipline vidljive su i u sve brojnijim nesrećama sa sve većim štetama. Sav taj novac, dodaju, mogao se upotrijebiti za modernizaciju zapuštenih pruga.

 


Reci što misliš!