Događaji

Trafostanice pod istragom

Dalekovod pod istragom jer je "izvukao" dvije milijarde kuna iz HEP-a i HAC-a?

Dalekovod pod istragom jer je

Dalekovod je pod istragom i zbog HEP-ovog nabavka struje, odnosno famozne afere u kojoj je HEP "spržio" oko milijardu kuna

Građevinsko  poduzeće Dalekovod pod istragom je Državnog odvjetništva jer se sumnjiči da su izvlačili novac iz HEP-a i Hrvatskih autocesta, a istražuje se i sumnjiva privatizacija te firme iz devedesetih godina!

Pod istragom su famozne trafostanice na autocesti A1 za koje je HAC platio Dalekovodu oko milijardu kuna, iako je prava vrijednost radova iznosila oko 150 milijuna kuna! Naši izvori u HAC-u tvrde kako je ta firma znala da Dalekovodu plaćaju daleko veću svotu nego što radovi vrijede, ali to ih nije spriječilo da se razbacuju državnim novcem. Ista se stvar ponovila i kad je navedene trafostanice HAC prodao HEP-u za 300 milijuna kuna, iako su šefovi obje firme znali da ih HEP zakonski ne može uknjižiti kao svoje vlasništvo!

Dalekovod je pod istragom i zbog HEP-ovog nabavka struje, odnosno famozne afere u kojoj je HEP "spržio" oko milijardu kuna. Podsjećamo, HEP je struju kupovao po najskupljoj cijeni od 80 eura, a preprodavao ju je za 41 euru. Struju je HEP prodavao i firmama TLM iz Šibenika, te Aluminij iz Mostara, a u obje firme je suvlasnik Dalekovod.

No, posebno zanimljiv je slučaj privatizacije Dalekovoda. Kako piše Jutarnji list, u cijelu je priču umješan Jure Radić, koji je kao resorni ministar omogućio IGH-u, firmi u kojoj će kasnije postati suvlasnik, da dođe do 50 posto dionica Dalekovoda! Radić je IGH-u osigurao posao "težak" 9.055.250 tadašnjih njemačkih maraka, što je iznosilo točno 50 posto vrijednosti Dalekovoda!

Dnevni list javlja da je pod istragom i druga privatizacija Dalekovoda, koju je osmislio dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić, i sam pod istragom DORH-a zbog nekoliko odvojenih slučajeva. Tipurić je, naime, imao ulogu stručnog savjetnika, a iz privatizacije je njegova tvrtka Credos d.o.o. izašla kao vlasnik 5,2 posto dionica Dalekovoda.


Reci što misliš!