Događaji

Državna televizija

Sutlić HRT-u ostavio dug od 500 milijuna kuna

Sutlić HRT-u ostavio dug od 500 milijuna kuna

Značajno su podbacili i prihodi od marketinga i to za 50 milijuna kuna u odnosu na rebalans poslovnog plana, odnosno sto milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2008. godine

Hrvatska radiotelevizija je 1. siječnja na računu imala 35 milijuna kuna, dok je zadnjeg dana rujna minus iznosio 107 milijuna. Dug Hrvatske radiotelevizije je 30. rujna 2009. godine iznosio preko 500 milijuna kuna, rekla je Davorka Komar, rukovoditeljica HRT-ovog odjela plana i analiza na sjednici Programskog vijeća održanoj u ponedjeljak.

U izvještaju o poslovanju HRT-a u prvih devet mjeseci ove godine zanimljiv je i podatak da je 1. siječnja HRT na računu imao 35 milijuna kuna, dok je zadnjeg dana rujna minus na računu iznosio 107 milijuna kuna. Značajno su podbacili i prihodi od marketinga i to za 50 milijuna kuna u odnosu na rebalans poslovnog plana, odnosno sto milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Iako točne brojke (ne)ostvarenog marketinga u prvih devet mjeseci 2009. godine u ponedjeljak nisu iznesene, poznato je da je HRT prvotno u ovoj godini planirao 480 milijuna kuna od marketinga. Prvim rebalansom iz svibnja taj je plan smanjen za 130 milijuna kuna, odnosno u ovoj je godini HRT trebao od marketinga zaraditi 350 milijuna kuna. Dva mjeseca kasnije novim je rebalansom predviđen dodatni pad marketinških prihoda za 50 milijuna, odnosno ukupno za 180 milijuna kuna. Sada je, dakle, podbacio za dodatnih 50 milijuna, ali do kraja rujna, što znači da bi konačan godišnji rezultat mogao biti još gori.

Prihodi marketinga pali za 100 milijuna kuna

Komar je izjavila i da je prihod od RTV pristojbe iznosio planiranih 79 posto ukupnih prihoda, ali je naglasila da HRT ni rashodima nije uspio pratiti planove. "Troškovi osoblja još nisu dosegnuli planiranu razinu jer nismo uspjeli provesti zbrinjavanje zaposlenika do kraja rujna", rekla je Komar, te dodala da i financijski rashodi značajno prekoračuju plan uglavnom zbog toga što su im kamate bile veće od planiranih i negativnih tečajnih razlika.

Članovi Vijeća HRT-a su se suzdržali od komentara, izuzev Siniše Grgića koji je pohvalio što se po prvi put otvoreno govori o financijama i tijeku novca. "Prije su nas izbjegavali izvijestiti i govorili su da je stanje idealno", rekao je Grgić, aludirajući na bivše ravnateljstvo pod vodstvom Vanje Sutlića, piše Poslovni dnevnik.

O profesionalnoj sudbini urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak Srzić ponovno se nije razgovaralo iako se ona pojavila na sjednici i predstavila programsko usmjerenje Informativnog programa za iduću godinu. Neslužbeno se doznaje da će o njenoj smjeni odlučivati u siječnju. Uz Vanju Sutlića prihodi marketinga HRT-a u devet mjeseci 2009. pali su za 100 milijuna kuna.


Reci što misliš!