Događaji

Pritisak

Delegacija EU prijeti novinaru Rotimu!

Delegacija EU prijeti novinaru Rotimu!

'Najoštrije osuđujemo grubi pritisak kojeg je, na novinara HTV-a Gorana Rotima na Hrvatsku televiziju i na slobodu medija u cjelini, izvršila Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i njezin šef, veleposlanik Paul Vandoren', navodi se u zaključku Izvršnog odbora ogranka HND-a na HTV-u

Ogranak HND-a pri HTV-u osudio je Delegaciju Europske unije koja je, tvrde, izvršila grubi pritisak na rad novinara Gorana Rotima koji je u povodu Josipovićeve inauguracije intervjuirao povjerenika za proširenje Stefana Fulea. Rotimu iz Delegacije pristižu i prijeteći mailovi.

'Najoštrije osuđujemo grubi pritisak kojeg je, na novinara HTV-a Gorana Rotima na Hrvatsku televiziju i na slobodu medija u cjelini, izvršila Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i njezin šef, veleposlanik Paul Vandoren', navodi se u zaključku Izvršnog odbora ogranka HND-a na HTV-u.

U izvještaju kojeg potpisuje Elizabeta Gojan objašnjavaju kako je novinar Rotim uz pomoć službenika Delegacije EU zakazao intervju s s gospodinom Fuleom: 'Suprotno uobičajenim pravilima i odnosima koji vrijede između medija i tijela javne vlasti u demokratskim sustavima, iz Delegacije EU unaprijed su zatražena precizna pitanja koja će biti postavljena gospodinu Fuleu. To je učinjeno uz obrazloženje da se mora što bolje pripremiti za razgovor, jer je riječ o njegovom prvom javnom nastupu u RH. Kolega Rotim želio je izbjeći lažni, inscenirani intervju i postupio je profesionalno. Nije dostavio precizna pitanja, već samo razrađeni popis sedam područja koja će biti teme razgovora.' - ističu novinari šokirani načinom na koji se nastojalo diktirati poslom njihovog kolege.

Rotimu stižu i prijeteći mailovi iz Delegacije EU

Navode i kako su nakon obavljenog intervjua, iz Delegacije EU u RH Rotimu stigli i prijeteći mailovi u kojima mu se prenosi nezadovoljstvo povjerenika EU-a, gospodina Stefana Fulea zbog načina na koji je vođen intervju.

'Novinara se proziva zato što je postavio više od sedam pitanja, odnosno više pitanja od najavljenih tema razgovora!! (Zar itko može i treba očekivati da će o jednoj temi razgovora dobiti samo jedno pitanje??!!). A kao najveći 'krimen' kolegi se spočitava to što se 'drznuo' postaviti nenajavljeno, ali ipak iznimno važno i aktualno pitanje o fiskalnoj krizi u Grčkoj i njezinom utjecaju na stabilnost eura. Zbog takvog 'neposluha' i nepristajanja na politički diktat, šef Delegacije EU, gospodin Vandoren i neimenovana glasnogovornica gospodina Fulea odlučili su kazniti kolegu Rotima tako što će mu zabraniti ili onemogućiti sve buduće intervjue s visokim europskim dužnosnicima!!!' - navodi se u zaključku novinara.

Smatraju kako 'ovakav postupak predstavlja snažni politički nasrtaj na neovisnost medija i novinarske slobode'. Takav potez im je osobito šokantan jer su medijske i svekolike druge slobode, neki od glavnih temelja na kojima počiva plemenita ideja europskog ujedinjavanja.

Čija je to demokracija?

'Posebno zbunjuje to što takvi potezi dolaze iz Delegacije EU u RH, kao institucije koja u hrvatskoj javnosti uživa izniman ugled i značaj. Uz ostalo, upravo i stoga što je u proteklih dva desetljeća, dala nemjerljiv doprinos u jačanju medijskih sloboda u našoj zemlji, te savladavanju mukotrpne tranzicije i demokratizacije u Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.'

Novinari na traže da sva mjerodavna tijela HRT-a zaštite novinara Rotima a time i ugled HRT-a kao javne i neovisne medijske kuće. Također su zatražili pomoć i zaštitu od HND-a.

'Uz to, o ovom nemilom događaju promptno ćemo izvijestiti Europsku i Međunarodnu federaciju novinara, a očekujemo i očitovanja mjerodavnih europskih tijela i institucija.' - zaključuju ogorčeni novinari HTV-a.


Reci što misliš!