Događaji

Kritika

Sindikati nezadovoljni medijskom slikom

Sindikati nezadovoljni medijskom slikom

Posebice su kritizirali HTV i, kažu, jednu komercijalnu televiziju

Čelnici sindikata javnih službi ogorčeni su medijskim prikazima u kojima su, kako tvrde, zaposleni u javnim službama izvrgnuti bjesomučnoj kampanji te ih se prikazuje kao socijalno neosjetljive, one koji dobro žive, gotovo parazite, javlja HTV

Posebice su kritizirali HTV i, kažu, jednu komercijalnu televiziju. Spremni smo sa svima dijeliti krizu, pogotovo s nezaposlenima i onima koji rade, a ne primaju plaću. No, javne službe najslabije su plaćene, a uvijek su zakrpa za državni proračun, dok javna poduzeća imaju najveće plaće, a ne odriču se materijalnih prava.

Bude li nastao socijalni spor s Vladom, 13. svibnja, na obljetnicu potpisivanja Sporazuma o plaćama u javnim službama, organizirat ćemo poludnevni štrajk, rekao je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Vladi poručuje da će odgovoriti na zahtjev za odricanje od materijalnih prava, ali nudi i kompromis.

Ministar financija Ivan Šuker od predstavnika sindikata javnih i državnih službi traži da se ove godine odreknu regresa, božićnice i dara za djecu. Na taj način Vlada bi državnom proračunu uštedjela 640 milijuna kuna, rekao je Šuker prije tjedan dana. Dodao je kako je sindikalistima predstavljeno stanje proračuna te im je dan rok od dva tjedna da se očituju o Vladinu prijedlogu.

Za plaće oko 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama godišnje se izdvaja 30 milijardi kuna. Na taj iznos treba dodati još 3,9 milijardi kuna različitih naknada.


Reci što misliš!