Događaji

Neisplata plaća

Je li neisplata plaća kazneno djelo?

Je li neisplata plaća kazneno djelo?

Ispitanici smatraju da neisplata plaća treba biti kazneno djelo

Od 750 sudinika ankete koju je MojPosao.net proveo u listopadu, njih 44 posto smatra da u je slučaju neisplate plaće i doprinosa potrebno prijaviti tvrtku nadležnim institucijama i odmah pokrenuti stečaj.

Ovaj odgovor, smatraju anketari, u suprotnosti je s dosadašnjom praksom prema kojoj zaposlenici mogu, a država je zbog neuplate doprinosa i poreza čak i obvezna, pokrenuti stečaj, ali to oklijevaju učiniti iz raznih razloga.

Naime, ispitanici smatraju da neisplata plaća treba biti kazneno djelo, te da bi poslodavci, kada bi bilo više stečajeva, bili odgovorniji prema poslovanju tvrtke i zaposlenicima.

Istraživanje je pokazalo kako su Hrvati itekako nezadovoljni i postupcima državnih institucija koje toleriraju višemjesečnu neisplatu plaća i tako neizravno potiču poslodavce da izbjegavaju obveze prema zaposlenima.

Ispitanici podsjećaju i na praksu zapadnih zemalja u kojima poslodavci znaju do kada zaposlenima mogu isplaćivati plaću i podmirivati obaveze, a kada to više ne mogu "radniku uruče radnu knjižicu s posljednjom plaćom i nema zavaravanja".

Zaključuju da oni koji nisu sposobni isplaćivati plaće ne trebaju imati tvrtku, te da je i rad "usluga" koju treba platiti, jer ni za plaćanje računa za režije nema odgode, stoji u zaključcima istraživanja.

Trećina ispitanika smatra da u slučaju neisplate plaće treba kroz razgovor s poslodavcem provjeriti razloge i vidjeti postoji li rješenje, jer danas je u Hrvatskoj općenito teško poslovati i sami poslodavci imaju problema s naplatom obavljenog posla, piše Index.hr.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.