Događaji

#hrvatska

Hrvatska povećava zatvorske kapacitete za još 230 mjesta

Hrvatska povećava zatvorske kapacitete za još 230 mjesta

Zbog gužve "iza rešetaka" uređuju se objekti za smještaj dodatnih 230 osuđenika, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da robijaši zbog uvjeta u zatvorima masovno dobivaju odštete.

Iako država pritvorenicima i zatvorenicima isplaćuje desetke tisuća kuna odštete zbog nečovječnog i ponižavajućeg ponašanja, kako se definira nemogućnost da im u zatvorima osigura minimalne prostorne uvjete od tri do četiri četvorna metra po osobi, novim Pravilnikom o tretmanu zatvorenika Ministarstvo pravosuđa im jamči značajne pogodnosti i komfor, kao što su samostalno korištenje televizijskog prijemnika, uređivanje sobe i češći kontakti s vanjskim svijetom.

Kako to točno namjeravaju učiniti i hoće li od sada uspjeti osigurati minimalne uvjete zatvorenicima, Ministarstvo pravosuđa nije izravno odgovorilo, navodi dnevnik.

Površina osobnog prostora je samo polazna točka pri ocjenjivanju usklađenosti uvjeta boravka u zatvoru sa zabranom ponižavajućeg postupanja. Manje od tri četvorna metra osobnog prostora ne znači automatsku povredu navedenog članka, kao što ni veća površina osobnog prostora neće automatski značiti da povrede nema, objašnjavaju iz ministarstva.

Iz nadležnog Ministarstva poručuju da su uvjeti u razdoblju 2013. do 2015. godine bili lošiji nego što su danas jer je tada u zatvorskom sustavu bilo više osoba lišenih slobode. Dodaju da kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta smještaja i povećanju smještajnih kapaciteta u zatvorskom sustavu, osobito u zatvorenim uvjetima.

U studenome 2020. godine završeni su radovi na rekonstrukciji vodovoda i sanitarnih čvorova zatvora u Osijeku, u kojem su uređene i 22 sobe. U Bjelovaru je kapacitet povećan za devet mjesta u zatvorenim uvjetima, a u kaznionici u Požegi formiran je zatvoren odjel od 50 mjesta.

Uz navedeno, u tijeku su radovi za značajniju adaptaciju prostora unutar Kaznionice u Požegi, čime bi se osigurali dodatni smještajni kapaciteti u zatvorenim uvjetima za cca. 120 mjesta te priprema dokumentacije za adaptaciju zgrade Kaznionice u Lipovici-Popovači koja bi bila predviđena za prihvat 110 zatvorenika i istražnih zatvorenika, najavljuju u Ministarstvu pravosuđa, donosi Jutarnji list.


Reci što misliš!