Događaji

Repriziranje filma o Vukovaru

Latinica: Izbačen prilog o kriminalnim poslovima Zagrebačke i Privredne banke

Latinica: Izbačen prilog o kriminalnim poslovima Zagrebačke i Privredne banke

I Hrvatsko novinarsko društvo danas je u priopćenju osudilo "moguću cenzuru" HTV-ove emisije Latinica

Odlukom čelništva Informativnog programa HRT-a odlučeno je kako se sljedećeg ponedjeljka neće prikazati Latinica s temom "Zločin u privatizaciji nikad ne zastarijeva!", već će u tom terminu ići reprizni dokumentarac o Vukovaru.

Budući da je Hloverka Novak Srzić vršiteljica dužnosti direktora programa HTV-a te ima ingerenciju na dokumentarnim programom mnogi su uvjereni da je riječ o nastavku netrpeljivosti između Novak Srzić i Denisa Latina koja traje već duže vrijeme.

Prema dostupnim informacijama v. d. glavnog urednika Informativnog programa Renato Kunić nazvao je uredništvo Latinice jučer u kasno-popodnevnim satima te priopćio odluku da Latinica neće ići, navodno bez obrazloženja zašto je to tako.

"Latinica o kojoj govorite ići će sljedeći ponedjeljak. Radi se o tome da su me branitelji i gledatelji molili, budući da je bila obljetnica pada Vukovara, da repriziramo dokumentarac, koji je po mom mišljenju stvarano odličan", komentirala je za Index Hloverka Novak Srzić.

Na naše pitanje kako mnogi taj potez povezuju s tenzijama koje vladaju između nje i voditelja i urednika Latinice, Hloverka odgovara kako ona nema nikakvih tenzija, već da je u potpuno drugom odjelu i nema se namjeru miješati u ništa.

Podsjetimo i na to kako je nedavno Etičko povjerenstvo HRT-a odbacilo prijavu v. d. glavnog urednika Kunića protiv autora Latinice Denisa Latina i novinarke Ane Jelinić zbog toga jer se u jednom od priloga govorilo o ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku bez da se "pokrila" druga strana. Etičko povjerenstvo odbacilo je prijavu jer nije bilo dovoljno elemenata za kaznu.

Novinarka Latinice Ana Jelinić na svom je Facebook profilu, pak, otkrila kako je iz Latinice izbačen prilog "o sumnjivim i kriminalnim poslovima Privredne i Zagrebačke banke".

"Bankarska mafija mirno spava, HRT mirno tone, HND mirno gleda, svi su OK, svi su super", komentirala je Jelinić na Facebooku.

I Hrvatsko novinarsko društvo danas je u priopćenju osudilo "moguću cenzuru" HTV-ove emisije Latinica pod nazivom "Zločin u privatizaciji nikad ne zastarijeva". "Pozivamo uredništvo HTV-a da promijeni svoju odluku i da emitira Latinicu u redovnom terminu.

U HND-u smatraju da je repriziranje filma o Vukovaru "samo izlika za neprikazivanje Latinice", jer se taj dokumentarac može prikazati i u neko drugo, "primjereno vrijeme".

"Osim što je Latinica gledana, ona je jedna od onih emisija na Hrvatskoj televiziji koja kritički problematizira politička i društvena zbivanja, a to bi morala biti bitna funkcija HTV-a", stoji u priopćenju HND-a.

Osuđuju i najavu da se iz Latinice izbaci prilog Ane Jelinić koja kroz prilog o privatizaciji Name progovara i o sumnjivim poslovima Privredne i Zagrebačke banke.

"Pravo javnosti da bude izviještena o toj privatizaciji bitnije je i od moguće tužbe", zaključili su iz Hrvatskog novinarskog društva.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.