Događaji

Pitanja i odgovori

Što vjernici pitaju urednike "Glasa Koncila"?

Što vjernici pitaju urednike

Jutarnji list izdvojio je nekoliko pitanja koja na portalu Glasa Koncila postavljaju vjernici, a uredništvo na njih redovito odgovara

Kupa li se Crkva u raskoši? Trebaju li Crkvi materijalna dobra? Nije li Katolička crkva postala samo čuvarica tradicije, a izmiče joj život?

Ako ste pomislili da su ovo pitanja koja postavljaju neki od pet posto hrvatskih građana koji se izjašnjavaju kao agnostici i ateisti, griješite. Ovo su pitanja koja na portalu Glasa Koncila postavljaju vjernici, a uredništvo na njih redovito odgovara, prenosi Jutarnji list.

Smije li vjernik svetu hostiju gristi ili je treba samo progutati, pita jedna čitateljica, kojoj uredništvo odgovara da o tome nema izričitoga crkvenog propisa.

"Nije zabranjeno upotrijebiti i zube, ali mnogi vjernici iz poštovanja hostiju radije progutaju da koja čestica ne bi zaostala među zubima", stoji u odgovoru.
Drukčija pričest

Hostija je i u središtu pozornosti zabrinute majke čije dijete boluje od celijakije pa ne smije jesti pšenični kruh. Majka je na to upozorila svećenika, koji je nabavio drukčije hostije za pričest djeteta. No, problem je nastao kad je to saznala vjeroučiteljica, koja je ustvrdila da ta pričest nije valjana jer da se za hostiju mora upotrebljavati isključivo pšenično brašno.

"Oboljelih od celijakije je razmjerno vrlo malo te se većina crkvenih službenika nije imala prilike s takvim slučajem susresti ni tražiti odgovarajuće informacije", odgovorilo je uredništvo Glasa Koncila, naglasivši da je svećenik ispravno postupio kod pričesti.

Jutarnji list navodi još nekoliko pitanja i odgovora:

Smiju li se crkveni listovi spaljivati ili bacati u kantu za smeće?

- Crkveni listovi, kao i svi drugi, potrošna su roba, pa ih nakon čitanja bez ikakve grižnje savjesti možete spaliti ili baciti u smeće.

Kakav je stav Crkve u vezi s Olimpijskim igrama?

- Stav Crkve prema tim igrama isti je kao i prema svim takvim priredbama i natjecanjima i sportu uopće.

Je li grijeh upuštati se u hipnotiziranje?

- Hipnotiziranje je dobro samo kad ga primjenjuje doista osposobljeni terapeut u medicinske svrhe, a vrlo je pogibeljno ako ga poduzima neupućena i nesavjesna osoba.

Je li grijeh igrati loto?

- Postati ovisnikom tih igara bez sumnje je samoponiženje i zbog toga je grešno. Ulagati svote koje opterećuju obiteljski budžet može biti grijeh.

Je li grijeh ići na estetsku operaciju?

- Estetska operacija po sebi nije moralno ni dobra ni loša, nego postaje dobra odnosno loša ovisno o nakani onoga tko joj se podvrgava.

Mogu li dobiti odrješenje preko televizije?

- Nikakav blagoslov, ni papinski izravno, a ni preko TV, ne može zamijeniti sakrament ispovijedi, odnosno pomirenja.

Je li masturbacija grijeh i, ako jest, zašto?

- Riječ je o samozadovoljavanju, postizanju spolnog užitka izvan normalnoga ljubavnog odnosa.

Je li nošenje mini suknje smrtni grijeh, kao što tvrdi moja vjeroučiteljica?

- Dopusti da ti postavimo pitanje na koje ćeš sama sebi odgovoriti: ako mu ne namjeravaš dopustiti da te svlači rukama, zašto ga izazivaš da to čini očima?


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.