Događaji

Evakuacija i uz primjenu sile

Nakon poplava Australiji prijeti "ubojita" oluja

Nakon poplava Australiji prijeti

Ciklona Yasi koju australski mediji već sada nazivaju "ubojitom" kreće prema gradu Cairnsu u sjevernom Queenslandu. Trebala bi ga pogoditi u četvrtak brzinom od 250 km/h zbog čega je se svrstava u jačinu četvrte kategorije, prenosi Herald Sun.

Samo u Cairnsu će biti evakuirano čak 29.000 ljudi u šest evakuacijskih centara koji su već spremni za prihvat građana. Stotine pacijenata iz dvije lokalne bolnice također će se morati hitno premjestiti na sigurno.

Premijerka Queenslanda Anna Bligh rekla je da će oluja biti toliko jaka da će mjesta stotinama kilometara dalje od Cairnsa pogoditi jačinom koja spada u prvu ili drugu kategoriju.

Meteorologinja Ann Farrell rekla je kako je moguće da ova oluja čak dosegne jačinu pete kategorije, što znači da bi vjetar mogao puhati brzinom oko 300 km/h.

Predviđa se da bi ciklona Yasi mogla biti najjača koja je ikad pogodila Queensland, gora i od ciklone Larry iz 2006. koja je izazvala štetu od 1,5 milijardi dolara.

Upozorenja o razornoj oluji izdana su u središnjim, sjevernim i zapadnim dijelovima Queenslanda te je policiji dozvoljeno da ljude silom evakuiraju iz opasnih područja. Tako će se Australija ponovno naći na udaru stravične oluje, a još uvijek se oporavlja od najgore poplave u povijesti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.