Događaji

Zagrijavanje kontinenta

Australiji prijete suše, oluje i poplave

Australiji prijete suše, oluje i poplave

U zajedničkom izvješću australskog vladinog znanstvenog odbora CSIRO i Meteorološkog ureda upozoreno je da se taj kontinent alarmantno brzo zagrijava te će na njemu biti sve manje padalina, usprkos nedavnim poplavama.

Znanstvenici su upozorili da će u Australiji biti sve više suše, a oluje će biti žešće. Prema izvještaju znanstvenika Australija posljednjih sto godina bilježi porast prosječnih temperatura, dok je svako desetljeće od 50-ih godina 20. stoljeća toplije od prethodnog.

Procjene govore da će temperature do 2070. godine u Australiji porasti od 1 do 5 stupnjeva Celzijevih u prosjeku zbog porasta emisija "stakleničkih plinova". "Vrlo rijetko se događaju globalne promjene ovakvih razmjera. To se dogodi kada nas pogodi asteroid ili kod planetarne vulkanske aktivnosti", kazao je šef Odjela za klimu australskog Meteorološkog ureda Karl Braganza.

"To se događa zato što kopamo fosilna goriva i sve ih palimo. I to radimo vrlo, vrlo brzo", dodao je Braganza za ABC Radio. Australija je poznata po sušama, ciklonima, šumskim požarima i poplavama, a u izvještaju o stanju klime stoji kako će suše biti sve češće na jugu, dok se može očekivati i više kiše.

U istočnoj Australiji su 2010. i 2011. godine bile velike poplave, a pod vodom su bile ogromne površine velike kao Francuska i Njemačka zajedno. Te poplave su razorile farme i rudnike ugljena te odnijele oko 30 života.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.