Događaji

Nema ozlijeđenih, niti poginulih

Oluja Yasi opustošila Australiju: Tisuće uništenih domova

Oluja Yasi opustošila Australiju: Tisuće uništenih domova

Stanovnici Mission Beacha svjedočili su jučer razarajućim scenama. Vijećnik Cassowary Coasta Ross Sorbello kazao je da je vjetar iščupao krov s kuće njegove majke, gdje je čekao dolazak oluje, a i druge kuće su imali sličnu sudbinu

Jedan od najsnažnijih ciklona Yasi pogodio je Australiju. Tropski je ciklon kod dolaska do obale Queenslanda već ojačao do pete kategorije. Dosegao je brzinu od oko 320 kilometara na sat, a pratili su ga valovi visine i do devet metara. Yasi, najavljivan kao ubojiti i najjači ciklon od kraja 19 stoljeća, ipak je izgleda zaobišao veće gradove u saveznoj državi Queensland.

Nakon nekoliko sati je oluja oslabila te je iz kategorije pet prešla u kategoriju četiri, no još uvijek je najjača tropska oluja koja je ikada pogodila Australiju. Oko 5 sati po lokalnom vremenu njezina kategorija je smanjena na tri, ali je i dalje opasna s vjetrovima koji dosežu brzinu od oko 200 kilometara na sat.

Iako nema nikakvih izvještaja o poginulima ni ozlijeđenima, sigurno je da je ciklon nanio velike štete gospodarstvu. Yasi je nanio velike štete na usjevima šećerne trske, a rudnici ugljena još uvijek su zatvoreni. Policija Queenslanda primila je veliki broj poziva u kojima su im građani opisivali štetu i kaos koji je napravila Yasi. Struje nema u mnogim gradovima i mjestima, jer je jaki vjetar pokidao vodove.

Rani izvještaji govore kako je Yasi najviše pogodio Mission Beach te obližnje Tully i Innisfail. No snaga ciklone se osjetila i kilometrima daleko, u Cairnesu na sjeveru te Townsvilleu na jugu te u svim mjestima između ta dva grada. Očekuje se da će Yasi danas pogoditi Georgetown, koji je 400 kilometara u unutrašnjosti.

Stanovnici Mission Beacha svjedočili su jučer razarajućim scenama. Vijećnik Cassowary Coasta Ross Sorbello kazao je da je vjetar iščupao krov s kuće njegove majke, gdje je čekao dolazak oluje, a i druge kuće su imali sličnu sudbinu.

"Govorimo o prilično snažnoj kući izgrađenoj 70-ih godina od cigle, a možemo samo zamisliti što se dogodilo sa starijim kućama", kazao je Sorbello. Dodao je kako su ulice pune ostataka kuća. "Bila je to scena masovnog uništenja", kazao je Sorbello te dodao da je ciklona Larry bila 'dječačić' u usporedbi s ovim što ih je sada pogodilo.

Majka dvoje djece, Nicky Smith, koja se sakrila sa ostalih devetoro ljudi u njezinoj kući bez struje, opisala je jačinu oluje. "Kuća se u jednom trenutku tresla. Bilo je vrlo bučno, kao da svu oko nas prolazi vlak", kazala je Smith te dodala kako ništa nisu vidjeli.

Farmer Chris Holbrook sakrio se sam u svojem domu u Mission Beachu, a rekao je da je vjetar na pola trgao stabla. "Sva stabla su bila iščupana i slomljena", kazao je Holbrook te dodao da samo može zamisliti kako će izgledati njegova farma kada se razdani.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.