Događaji

Gradom letio metalni krov trgovačkog centra

Oluja Yasi pogodila Queensland

Oluja Yasi pogodila Queensland

Predviđa se da bi ciklona Yasi mogla biti najjača koja je ikad pogodila Queensland, gora i od ciklone Larry iz 2006. koja je izazvala štetu od 1,5 milijardi dolara

Jedan od najsnažnijih ciklona Yasi došao je do australskog Queenslanda. Tropski je ciklon već ojačao do pete kategorije, a njegov se udar već počeo osjećati na sjeveroistočnoj obali Australije gdje čupa drveće te nanosi štetu na stambeni objektima. Očekuje se da će dostići brzinu od 320 kilometara na sat, a prate ga valovi visine i do sedam metara. Strahuje se kako bi oluja mogla udariti tijekom plime.

Pred olujom svih oluja stanovništvo Queenslanda panično se skriva. Tisuće su napustili svoje domove, a dio ih je smješten u evakuacijske centre. Policiji je dato dopuštenje i da silom evakuira ljude iz opasnih područja. Neki gradovi - Townsville, Innisfail i jedan dio Cairnasa - već su ostali bez struje. Izgledaju poput gradova duhova. Trgovine su ispražnjene i ne rade, kao i škole, željeznički promet obustavljen je na 24 sata.

Već su zabilježene prve štete od ciklona u gradu Townsvilleu gdje je vjetar iščupao dijelove metalnog krova trgovačkog centra, a građani su javili kako su metalne dijelove vidjeli kako lete ulicom grada na sjeveru obale Queenslanda. Stanovnik Townsvillea Stewart Mclean je rekao da je vidio dva dijela metalnog krova sa trgovačkog centra. Iz prijateljeva apartmana je vidio metalne dijelove na ulici.

"Čuli smo i mnogo lomljenja stakala te je očito kako su neke trgovine u centru ostale bez prozora. stanovnik grada Castle Hilla, Will Kemp, je vremenske uvjete opisao kao zastrašujuće. "Vani je vrlo mračno pa ne možemo mnogo vidjeti, no primijetili smo da mnoga velika drveća više nisu tamo gdje su bila", kazao je Kent.

Predviđa se da bi ciklona Yasi mogla biti najjača koja je ikad pogodila Queensland, gora i od ciklone Larry iz 2006. koja je izazvala štetu od 1,5 milijardi dolara. Mogao bi to biti najjači tropski ciklon od 1899. godine. Predviđa se kako bi njegov najjači udar mogao trajati četiri do pet sati, a ciklon bi mogao trajati dva do tri dana. Vjeruje se kako bi na mahove mogao dosezati brzinu i do 400 kilometara na sat.

Satelitske snimke pokazuju kako se radi o oluji koja pokriva područje veće od Novog Zelanda. Predviđa se kako bi mogla pogoditi i područja stotinama kilometara udaljena od obale. Ova ubojita tropska oluja dolazi u najgore moguće vrijeme. Australija se, naime, još nije ni oporavila od poplava biblijskih razmjera koje su je nedavno pogodile.

Vlasti su objavile i posebne naputke kako se ponašati tijekom ubojitog ciklona. Ističu kako ni u kojem slučaju ne treba paničariti i izlaziti iz kuće. Naročito ukoliko im ciklon odnese krov kuće.

Trebaju izabrati najsigurniji dio kuće u kojem će se skloniti, te se opskrbiti hranom, vodom, dekama i sličnim. Upozorili su kako službe za hitne slučajeve u naredna 24 sata također neće moći izlaziti na teren u akcije spašavanja "jer i oni moraju ostati na sigurnom".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.