Događaji

Nema opasnosti

Radijacija iz Japana neće ugroziti Hrvatsku

Radijacija iz Japana neće ugroziti Hrvatsku

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost priopćio je kako temeljem službeno zaprimljenih podataka, procjenjuje da na području Hrvatske ne treba očekivati takav utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana, koji bi zahtijevao mjere zaštite stanovništva.

"Požar koji se noćas dogodio u spremištu ozračenog goriva u jedinici br. 4 elektrane Fukushima-Daiichi, značajno je povećao ispuštanja radioaktivnosti izravno u atmosferu.

Prema službenim podacima, brzina doze zabilježena na lokaciji elektrane iznosila je oko 400 mSv/h (milisieverta na sat). Nije poznato kad je točno došlo do požara, ali je potvrđeno da je požar ugašen jutros oko 3 sata po našem vremenu. Očekuje se da je time prestalo značajno ispuštanje radioaktivnog materijala izravno u atmosferu.", stoji u priopćenju DZRNS-a.

Očekuje se da će kretanje radioaktivnog materijala koji je ispušten, prema prognozi Svjetske meteorološke organizacije, biti usmjereno sjevero-istočno, prema Pacifiku. Dana 18. ožujka taj materijal mogao bi se naći na južnim aljaškim otocima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.