Događaji

japan

Dimi se iz reaktora 3, radnici evakuirani

Dimi se iz reaktora 3, radnici evakuirani

Crni dim se ponovno pruža iznad zgrade reaktora 3 nuklearke u Fukushimi te su radnici evakuirani iz tog dijela tvornice. Još nije jasno zašto se pojavio crni dim, piše Kyodo.

Japanski premijer Naoto Kan savjetovao je guverneru prefekture Fukushima Yuheiju Satu da zabrani stanovnicima hranjenje povrćem uzgojenim na tom području nakon što su otkriveni radioaktivni materijali u 11 namjernica sa polja kod problematične nuklearke.

Kan traži i zabranu isporuka tog povrća iz prefekture Fukushima. Japanski ministar zdravstva ranije je savjetovao potrošačima da ne jedu te namjernice. Premijer je zatražio i od guvernera susjedne prefekture Ibaraki da zabrani isporuke mlijeka i peršina s njegova područja. Ako osoba pojede 100 grama namjernice u kojoj je izmjerena najveća količina radioaktivnih materijala to bi bilo jedna količini polugodišnje radijacije koju osoba prosječno primi iz okoliša, objasnio je ministar.

U namjernicama je pronađeno i 164 puta više od propisane razine radioaktivnog celzija te sedam puta više radioaktivnog joda. Gradske vlasti u Tokiju su danas izvijestile da bebe ne smiju piti vodu iz pipe, jer je u njoj pronađena prevelika razina radioaktivnog joda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.