Događaji

Broj mrtvih prešao 22.000

Japanci spojili struju na sve reaktore u nuklearki!

Japanci spojili struju na sve reaktore u nuklearki!

Svim rektorima u nuklearnoj elektrani u Fukushimi vraćena je struja, priopćio je TEPCO! Potpredsjednik te kompanije Sakae Muto upozorava da kriza još nije okončana, ali vjeruje da će se nakon ovog uspjeha situacija razvijati pozitivno. "Još je prerano reći da su se stvari sasvim stabilizirale", kaže Muto.

Radnicima u nuklearki značajno bi trebalo pomoći i uvođenje osvjetljenja u kontrolnu sobu reaktora 3, što bi trebalo značajno ubrzati radove. Glasnogovornik vladine Agencije za nuklearnu sigurnost Hidehiko Nishiyama na konferenciji za novinare rekao je da će uskoro postati jasno jesu li trenutačne mjere dovoljne za obuzdavanje krize, prenosi Kyodo.

Nishiyama je optimistično najavio da topljenje jezgre reaktora više nije vjerojatno. Podsjećamo, još prije nekoliko sati radnici u Fukushimi imali su puno problema. Iz reaktora 2 i 3 izlazila je radioaktivna para, a temperatura se opasno približavala točki ključanja. Stvorila se opasnost da će ispariti sva voda iz bazena u kojem se čuvaju šipke s istrošenim nuklearnim gorivom, nakon čega bi katastrofu većih razmjera bilo teško izbjeći.

Broj poginulih u stravičnom potresu 11. ožujak u Japanu dosegnuo je 9080, dok je broj nestalih narastao na 13.561, izvijestila je danas Nacionalna policijska agencija.

Time je broj poginulih prešao brojku od 22.000. U prefekturama najviše oštećenima potresom - Iwatei, Miyagi i Fukushimi - poginulo je najmanje 125 djece i studenata od vrtićke do fakultetske dobi, a njih oko 1600 smatra se nestalima, izvijestilo je ministarstvo obrazovanja.

Također, nedostatak goriva usporio je kremiranje pronađenih tijela, dok se u dvije općine u Miyagi prefekturi počeo prakticirati i ukop tijela bez prethodnog spaljivanja, čemu Japanci sigurno teškog srca pribjegavaju. Za takav način ukopa potrebno je dobiti dozvolu obitelji preminulog člana.

U Japanu su danas u masovnim grobnicama pokopane stotine žrtava razornog potresa uz posebnu počast pripadnika japanske vojske. Tijela pokopanih žrtava međusobno su odijeljena tek drvenim pločama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.