Događaji

Kada će se zaustaviti istjecanje?

Japan: Katastrofa se mogla izbjeći

Japan: Katastrofa se mogla izbjeći

Japanski inženjeri, koji nastoje zaustaviti najveću nuklearnu krizu nakon Černobila, pokušali su zatvoriti rupu u oštećenom reaktoru elektrane Fukushima, kroz koju radioaktivna voda istječe u more. Istjecanje nije zaustavljeno niti nakon umetanja betona u rupu, javlja HTV .

Tvrtka Tvrtka Tokyo Electric Power (TEPCO), koja upravlja nuklearkom Fukushima Daiichi, zabilježila je radijaciju od 1000 milisiverta na sat u zraku oko kompleksa.

Katastrofa u Fukushimi vjerojatno bi se bila izbjegla da nije produljen rad 40 godina starog reaktora za još 10 godina. Dozvola je dobivena unatoč tomu što se sustav za uzbunjivanje od tsunamija tijekom prijašnjih testiranja pokazao neuspješnim.

Goshi Hosono, savjetnik premijera Naota Kana, rekao je da je vladin prioritet zaustaviti širenje radijacije, koja plaši Japance, ometa radove i tjera turiste. Kriza još traje, ali situacija se stabilizira. Japance najviše zabrinjava kada će se zaustaviti istjecanje radioaktivnog materijala, dodao je.

Područje oko nuklearke nalikuje na grad duhova. Stanovnici su evakuirani, trgovine zatvorene. Policija na nadzornim postajama provjerava rijetka vozila.

Više od tri tjedna nakon prekida dovoda električne energije u rashladni sustav centrale, opasnost od nuklearne katastrofe još nije otklonjena. Radioaktivne tvari i dalje se oslobađaju te izazivaju strah od trajnog onečišćenja i širenja.

TEPCO je objavio da su pronađena tijela dvojice njegovih djelatnika koja su nakon potresa i tsunamija isključila uređaje, a vodili su se kao nestali.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.