Događaji

Nova mjerenja visine radijacije

U Japanu prosvjedi protiv nuklearki

U Japanu prosvjedi protiv nuklearki

Nakon objave podataka o razini radioaktivnosti, dvoje radnika koji su radili na drugom reaktoru su evakuirani

Iz Tokyo Electric Powera izvijestili su danas kako se poduzimaju nova mjerenja visine radijacije. Naime, glasnogovornik kompanije kazao je kako izmjerena visina radijacije nije vjerodostojna te se zbog toga ispričao.

Vladini dužnosnici i djelatnici kompanije priopćili su danas kako je visina radijacije u vodi u zgradi turbine drugog reaktora u japanskoj nuklearki Fukushima Daiichi 10 milijuna puta viša od normalne, priopćili su

Hidehiko Nishiyama iz Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost je rekao da radijacija na površini vode iznosi 1.000 milisiverta. Za usporedbu o kakvoj se količini radi, CNN navodi da pojedinac u zdravoj okolini bude izložen radijaciji od tri milisiverta godišnje.

"Naravno da smo zabrinuti zbog činjenice da se razina radijacije povisuje. Međutim, u ovom trenutku ne razmatramo negativne posljedice za zdravlje", rekao je.

"U vodi oko reaktora izmjerene su visoke razine cezija i drugih elemenata, što ne bi smio biti slučaj. Postoji velika mogućnost da su oštećene šipke goriva", rekao je glasnogovornik Tokyo Electric Power Coa.

Nakon objave podataka o razini radioaktivnosti, dvoje radnika koji su radili na drugom reaktoru su evakuirani. U zgradi turbine trećeg reaktora izmjerena radijacija je bila 10.000 puta veća od normalne te su i tamošnji radnici evakuirani.

Razina radijacije u moru, izmjerena 330 metara od obale gdje se nalazi Fukushima Daiichi, danas je 1.850 puta veća od normalne. Jučer je bila 1.250, a prekjučer 104 puta veća od normalne. Vlasti još uvijek pokušavaju utvrditi kako radijacija dolazi u more. Jučer su priopćili da bi takva voda bila opasna za piće, ali da ne predstavlja globalnu prijetnju jer će se radijacija raspršiti morem i ublažiti.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju je priopćila da bi saniranje elektrane moglo potrajati mjesecima.

Istodobno, u Tokiju i Nagoyi prosvjeduje se protiv nuklearnih elektrana. U Nagoyi se okupilo oko 300 prosvjednika koji su uzvikivali: "Ne želimo još jednu Fukushimu".

Tražili su i da s radom prekine NE Hamaoka koja je od Nagoye udaljena oko 120 kilometara. U Tokiju, u elitnoj četvrti Ginzi, okupilo se također oko 300 prosvjednika.

Istaknimo i to da su u Japanu prosvjedi protiv nuklearki vrlo rijetki.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.