Događaji

Ponovno raste

Japan: U vodi kod reaktora 2, 10 milijuna puta viša radijacija

Japan: U vodi kod reaktora 2, 10 milijuna puta viša radijacija

Razina radijacije u vodi u zgradi turbine drugog reaktora u japanskoj nuklearki Fukushima Daiichi je 10 milijuna puta viša od normalne, priopćili su vladini dužnosnici i djelatnici kompanije u nedjelju.

Hidehiko Nishiyama iz Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost je rekao da radijacija na površini vode iznosi 1.000 milisiverta. Za usporedbu o kakvoj se količini radi, CNN navodi da pojedinac u zdravoj okolini bude izložen radijaciji od tri milisiverta godišnje.

"Naravno da smo zabrinuti zbog činjenice da se razina radijacije povisuje. Međutim, u ovom trenutku ne razmatramo negativne posljedice za zdravlje", rekao je.

"U vodi oko reaktora izmjerene su visoke razine cezija i drugih elemenata, što ne bi smio biti slučaj. Postoji velika mogućnost da su oštećene šipke goriva", rekao je glasnogovornik Tokyo Electric Power Coa.

Nakon objave podataka o razini radioaktivnosti, dvoje radnika koji su radili na drugom reaktoru su evakuirani. U zgradi turbine trećeg reaktora izmjerena radijacija je bila 10.000 puta veća od normalne te su i tamošnji radnici evakuirani.

Razina radijacije u moru, izmjerena 330 metara od obale gdje se nalazi Fukushima Daiichi, danas je 1.850 puta veća od normalne. Jučer je bila 1.250, a prekjučer 104 puta veća od normalne. Vlasti još uvijek pokušavaju utvrditi kako radijacija dolazi u more. Jučer su priopćili da bi takva voda bila opasna za piće, ali da ne predstavlja globalnu prijetnju jer će se radijacija raspršiti morem i ublažiti.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju je priopćila da bi saniranje elektrane moglo potrajati mjesecima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.