Događaji

Zabrinjavajuće stanje

U Fukushimi eksplodirao i četvrti reaktor

U Fukushimi eksplodirao i četvrti reaktor

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u utorak je priopćila da je moguće da je zbog eksplozije došlo do ograničenog oštećenja jezgre na reaktoru 2 nuklearne centrale Fukushima

Nakon eksplozije u reaktoru 2, japanski su dužnosnici priznali da je do eksplozije došlo i u reaktoru 4, javlja BBC. Istovremeno, IAEA strahuje da je prilikom eksplozije u reaktoru 2 došlo do oštećenja jezgre.

Prema priopćenju TEPCO-a (Tokijska elektro kompanija) do eksplozije u reaktoru 4 došlo je jutros u 6 sati po lokalnom vremenu, a naknadno su utvrđene šteta na krovu zgrade u kojoj se radi reaktor 4. TEPCO je odmah pokrenuo i istragu kako bi se utvrdilo stanje u samom kompleksu, te eventualno istjecanje radijacije.

Kako pak javlja dopisnik BBC-ja Chris Hogg, i dalje postoji zabrinutost zbog reaktora 4. Naime, dužnosnici strahuju da ej razina voda i dalje preniska, što znači da su potrošene gorive šipke u doticaju s atmosferom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u utorak je priopćila da je moguće da je zbog eksplozije došlo do ograničenog oštećenja jezgre na reaktoru 2 nuklearne centrale Fukushima.

"Moguće je da je oštećena jezgra reaktora 2. Procjenjuje se da je oštećenje manje od pet posto", kazao je glavni direktor IAEA Yukiya Amano.

Prema njegovim riječima, stanje je zabrinjavajuće, ali vjeruje da je blaže od katastrofe u Černobilu 1986. godine. Očekuje, kako je rekao, nove informacije o stanju u Japanu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.