Događaji

Tito je bio velika ličnost

Mesić posjetio Kumrovec

Mesić posjetio Kumrovec

U svom obraćanju bivši je predsjednik priznao da je Tito imao svoje greške, ali zbog toga ne treba zaboraviti njegove zasluge

"Josip Broz Tito bio je velika ličnost svog vremena, ličnost koje se treba sjećati i kojoj treba odati priznanje za sve što je napravio u Drugom svjetskom ratu i nakon njega", kazao je Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, u Kumrovcu, gdje je danas obilježen 119. Titov rođendan.

U Kumrovcu se ovom prigodom okupilo oko šest tisuća ljudi, obožavatelja lika i djela pokojnog maršala, a Mesić je ovu manifestaciju pohodio prvi put.

U svom obraćanju bivši je predsjednik priznao da je Tito imao svoje greške, ali zbog toga ne treba zaboraviti njegove zasluge: pozivanje na ustanak protiv okupatora i njegovih pomagača, odbijanje Staljinovog diktata, radničko samoupravljanje, Pokret nesvrstanih, Ustav iz 1974. godine...

"Nismo ovdje da stavimo na glavu titovku s crvenom zvijezdom, niti da žalimo za prošlim vremenima, niti da pjevamo pjesme o Titu. Ovdje smo samo zbog istine", poentirao je Mesić.

A ta je istina, smatra bivši predsjednik, znatno drugačije od "službene verzije" koja se često predstavlja javnosti s najviših državnih položaja.

"Povjesničari predstavljaju Tita kao monstruma, zločinca i bezdušnog diktatora kojem je samo luksuz bio na pameti. Neki se trude pronaći što više masovnih grobnica i odmah znaju da su u njima žrtve komunizma. Optužuju ga za likvidaciju zarobljenih ustaša i domobrana nakon Bleiburga. No, poznato je da je Tito nakon rata dao dvije zapovjedi u kojima traži da se sa zarobljenicima postupa u skladu sa međunarodnim pravom", tvrdi Mesić u svom govoru.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.