Događaji

Pitanja su riješena međudržavnim sporazumima

Država će se uknjižiti kao vlasnik nekretnina župe Dajla

Država će se uknjižiti kao vlasnik nekretnina župe Dajla

"Temeljem utvrđenih činjenica Ministarstvo pravosuđa donijelo je 9. kolovoza 2011. godine rješenje kojim oglašava ništavim rješenja Istarske županije, Ureda za imovinsko pravne poslove iz 1997., 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., a kojima se daje u vlasništvo poljoprivredno i građevinsko zemljište odnosno utvrđuje prava na naknadu u vrijednosnim papirima Župi Dajla iz Dajle - Novigrad, kao pravnom slijedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla - Novigrad", navodi se u posebnom priopćenju Ministarstva pravosuđa iz kojeg je razvidno da će se Republika Hrvatska uknjižiti kao vlasnik nekretnina Župe Dajla.

Naime, Ministarstvo pravosuđa objašnjava kako je u postupku upravnog nadzora pribavilo spise u predmetima povrata nekretnina Župi Dajla za naknadu oduzete imovine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Na temelju te dokumentacije donijeli su i odluku koja je dijametralno suprotna službenom stavu Vatikana koji kaže da je slučaj istarskog zemljišta isključivo crkveno, a ne državno pitanje.

"Rješenja ureda Istarske županije oglašena su ništavim jer su donijeta u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku naknađivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine jer su ista pitanja riješena međudržavnim sporazumima. Ovim rješenjem Ministarstva pravosuđa ujedno su poništeni svi pravni učinci koja su ta poništena rješenja proizvela", obrazlaže su u odluci u kojoj se dodaje da će nadležna tijela poduzeti i druge odgovarajuće potrebne mjere kako bi se otklonile posljedice nastale donošenjem rješenja koja su oglašena ništavim.

"Općinsko državno odvjetništvo u Bujama podnijelo je danas prijedlog Općinskom sudu u Bujama za osiguranje nenovčane tražbine Republike Hrvatske određivanjem privremene mjere zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina koje su bile vraćene Župi Dajla", priopćio je DORH.

Prijedlog je podnesen nakon što je Ministarstvo pravosuđa donijelo rješenje kojim se sporno zemljište vraća državi.

"Kako su ovim rješenjem poništeni i svi pravni učinci koja su ranija rješenja Istarske županije, Ureda za imovinsko-pravne poslove, Ispostave Buje proizvela, Općinsko državno odvjetništvo u Bujama je podnijelo navedeni prijedlog u cilju zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske", priopćeno je iz DORH-a, uz napomenu kako će Državno odvjetništvo "poduzeti odgovarajuće pravne radnje za povrat navedenih nekretnina u vlasništvo Republike Hrvatske".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.