Događaji

Pogled u nebo

Pripremite se za spektakl na nebu

Pripremite se za spektakl na nebu
Arhiva

U našim krajevima ova pojava poznatija je pod nazivom 'suze svetog Lovre', jer se njezin vrhunac događa upravo oko dana svetog Lovre

Noći s četvrtka na petak i s petka na subotu obilježit će spektakl na noćnom nebu. Naime, riječ je o perzeidima, kiši meteora, koja je u našim krajevima poznatija kao 'suze svetog Lovre'. Vremenska prognoza je dobra, pa zato, pogled u vis, javlja danas.net.hr

Iako su perzeidi vidljivi od 23. srpnja do 22. kolovoza, vrhunac kiše meteora bit će između 11. i 13. kolovoza. Ove godine spektakl na nebu ometat će jedino pun mjesec, dok vremenska prognoza ide naruku svim zainteresiranim promatračima.

Perzeidi nastaju raspadanjem kometa 109P/Swift-Tuttle prilikom njegovog prolaska pored Sunca, a nama su vidljivi jer ti komadići kometa izgaraju u gornjim slojevima atmosfere. Perzeidi su ime dobili po tome jer se čini da dolaze iz sazviježđa Perzeja.

U našim krajevima ova pojava poznatija je pod nazivom 'suze svetog Lovre', jer se njezin vrhunac događa upravo oko dana svetog Lovre.

danas.net.hr/ezadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.