Događaji

Pijanstvo, buka, uriniranje

Kazalište lutaka postalo javni zahod. Stanari Kovačke ulice očajni

Kazalište lutaka postalo javni zahod. Stanari Kovačke ulice očajni

Stanari Kovačke ulice u varoši umorni su od buke, pijanstva i uriniranja mladih u noćnim satima

"Oni to ovako rade: dvadesetak momaka sjedne na dugačku kamenu klupu, rašire noge i onda netko od njih povikne “Sad!” i počinje zajedničko uriniranje. To je doslovno ispod naših prozora", tuže se očajni stanari Kovačke ulice u zadarskoj Varoši.

"Molili bismo jednog stanovnika Zadra da samo jedan dan i jednu noć provede u našoj zgradi i osvjedoči se da ono što mi trpimo nije gradski život. Navodno je grad, ali zapravo je zoopolis, divljaci vladaju, a nama ne može pomoći nitko. To je naša stvarnost."

Prostor ispred njihove zgrade, a i cijelo okruženje nove zgrade Kazališta lutaka, koja još nije u upotrebi, javni je zahod, kažu stanari. I to ne samo za “malu nuždu”. Smrad je, kažu, nesnosan. Cure ne zaostaju za momcima. Bez problema uriniraju zajedno s momcima. I dakako, pijani su svi. A buka? Nismo spavali cijelo ljeto, a tu žive i starci, bolesni ljudi kojima je mir najvažniji - rasplakala se jedna stanarka.

Vrištanje i urlikanje “Epicentar” događanja nisu samo okolni kafići, koji uopće ne poštuju gradsku odluku da glazbu ne smiju puštati glasno niti lokal smije biti otvoren poslije 1.30 (ili poslije 2 sata petkom kada su feštice), i pred kojima je noću veliki broj ljudi. Iako se to skriva, pravi problem su dvije prodavaonice - jedna je trafika, a u drugoj se javno prodaje hrana, a tajno alkohol, gdje maloljetnici doslovno svakodnevno bez problema kupuju alkohol, i to svih vrsta, u malim bočicama.

Osim jakog alkohola u bočicama, maloljetnicima nesmetano prodaju i pivo. Po cijele noći oko Kazališta traje opijanje, pa se i nužda vrši na istome mjestu, jer vlasnici kafića u zahode puštaju samo svoje goste.
Osim pijanstva maloljetnika, uništavanja zelenila, uriniranja i gomila smeća koje ostave, najgore što susjedi trpe jest buka, vrištanje i urlikanje što traje doslovno do jutra.

"Odvratno je to što se tamo događa. No cijela je Varoš centar svih događanja ljeti, tamo je na stotine, na tisuće ljudi. Grad, na žalost, tu ne može puno učiniti, iako znam da je napravljeno puno na pojačanom čišćenju, u dogovoru “Čistoće” i Kazališta lutaka, kao i u dogovorima s policijom", naveo je Dražen Grgurović, zadarski dogradonačelnik.

- Bili smo svuda, u Gradskoj upravi, u policiji, “Čistoći”, u Kazalištu lutaka koji je vlasnik dvorišta. Ništa. Samo što nam ne kažu da se trebamo odseliti. Ovakvi očajni, na kraju ovakvog ljeta, željeli bismo da nam nadležni u Gradu odgovore jesmo li i mi građani, da nam otvoreno kažu ako nema rješenja za naše pravo na normalan život i na spavanje noću - rekli su stanari Kovačke ulice.

 

Policija dobila stotine prijava

“Ubijamo” se od posla u Varoši. Neprekidno smo tamo i samo ovog ljeta smo napisali stotine prekršajnih prijava i optužnih prijedloga zbog buke, mokrenja po javnim površinama, zbog maloljetnika bez pratnje roditelja, zbog prodavanja alkohola maloljetnicima, divljanja, narušavanja javnog reda i mira. U kontaktima smo s Inspektoratom, s Centrom za socijalnu skrb... Našim se policajcima vikendom tamo pridruži i interventna policija te djelatnici Pomorske policije. Ispada, prema priči stanara, da sve to nije dovoljno", kazao je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.

Iris Pavić-Tumpa: Ne može se živjeti od smrada

- U dogovoru s “Čistoćom” postignuto je da se doslovno svaki dan cijeli taj prostor čisti šmrkovima. Da se to samo dva dana ne napravi, nitko preko dana od smrada tu ne bi mogao proći. Danju sredimo, noću sve kreće ispočetka. Razbijaju nam i reflektore, svjetla, a onda mi mijenjamo. A čišćenje tog dvorišta nam je svakodnevica - kaže ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić-Tumpa.

 SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.