Događaji

Kaos u gruntovnicama

U Hrvatskoj su nelegalne sve nekretnine?

U Hrvatskoj su nelegalne sve nekretnine?

Izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji propisano je da svaka građevina u zemljišnoj knjizi mora imati priloženu uporabnu dozvolu, jer samo to što je upisana ne mora značiti i da je legalna. To nema niti jedna građevina u zemlji!

Po novim odredbama svaka građevina upisana u zemljišnoj knjizi bez zabilježbe da je priložen akt za njezinu upotrebu smatra se nezakonitom! Drugim riječima, sve građevine u Hrvatskoj su nelegalne jer nijedna građevina u državi nije upisana u zemljišnim knjigama uz zabilježbu da ima uporabnu dozvolu ili neki drugi zamjenski akt.

Prema tome, nijedan stan, zgrada ili kuća u Hrvatskoj ne mogu se sada prodati, odnosno uknjižiti na novog vlasnika jer nijedna građevina sada nije legalna prema izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju. Od izmjena i dopuna tog zakona nema više knjiženja novih vlasnika, piše danas.hr .

Svi oni koji budu tvrdili suprotno, dakle da njihova građevina nije nezakonita, to će morati dokazati.

U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva tvrde kako je novim zakonskim odredbama zapravo pojednostavljen i ubrzan postupak dokazivanja legalnosti objekata jer se sada to može dokazivati izvatkom iz zemljišnih knjiga. Business.hr-u potvrdili su da niti jedna nekretnina još nema takvu zabilježbu u zemljišnim knjigama.

Izmjena zakona u praksi znači da svaki kupac građevine upisane u zemljišnoj knjizi treba napraviti zabilježbu o aktu za uporabu nekretnine, jer sama činjenica što je ona upisana u zemljišnoj knjizi ne znači da je i sagrađena u skladu s upravnim propisima, odnosno da je legalna. S tim u vezi od prodavatelja treba zatražiti odgovarajuće dokumente.

Javni bilježnici i vlasnici agencija za nekretnine upozorili su da će primjena izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kao i Zakona o legalizaciji objekata, potpuno onemogućiti bilo kakav promet nekretnina. Predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore Ivan Maleković kaže kako komora zasad nema nikakvo službeno stajalište o toj problematici.

"Osobno me sve to podsjeća na ono što je polučio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, a to je konfuzija koju je razriješio Ustavni sud ukidajući određene članke tog zakona", Maleković.

Ivan Bižanović, vlasnik Lika nekretnina, upozorava kako će gruntovnice biti zatrpane zahtjevima za upis, a katastri zahtjevima za uvjerenje o vremenu gradnje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti