Događaji

Na Dinari

U zametenoj spilji HGSS pronašao pustinjaka

U zametenoj spilji HGSS pronašao pustinjaka

Spašavanje muškarca koji nije želio biti spašen

Tijekom drugog ledenog vala pripadnici Gorske službe spašavanja imali su povećan broj intervencija, no niti približno kao prije tjedana dana.

U subotu do 15 sati su na području Dalmacije intervenirali 26 puta, od toga 22 puta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na Dinari su imali i jednu izuzetno zanimljivu intervenciju – spašavali su muškarca koji nije želio biti spašen.

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja u petak su se tri sata probijali preko Bogovih staja prema Modrašu na Dinari ne bi li dospjeli do špilje Živa Kamenica u kojoj već godinama živi jedan pustinjak, 59-godišnji Vjeko Matković. 'Uočili su ga planinari. Preko ulaza u špilju navukao je šatorsko krilo i unutra loži vatru. Pretpostavili su da je ugrožen', objašnjava Mile Gverić iz Centra za socijalnu skrb u Vrlici.

Iz Centra je upućen poziv HGSS-u pa se njihova ekipa uputila provjeriti kakvo je Vjekino stanje, te su se nakon dugog probijanja po teškom terenu kroz snijeg uvjerili da je muškarac živ i zdrav. Nije im pošlo za rukom da ga prebace u civilizaciju. Ostavili su mu zalihe hrane i vode dostatne za 5-6 dana.

'Vjeko je već 10 godina u planini. I ne želi živjeti nigdje drugdje. Nije baš druželjubiv. Ima on i brata u obližnjem selu Jezović, ali ne želi živjeti ni kod njega', govori Gverić za Jutarnji list.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.