Događaji

Nema pomaka

Oni su najbolji hrvatski proizvod! Zašto ih ne unovčimo?!

Oni su najbolji hrvatski proizvod! Zašto ih ne unovčimo?!

Mi i vojska radimo besplatno i riskiramo život volontirajući, kaže Slobodan Soldo, pročelnik HGSS-ove stanice Osijek

Ovaj posao zbog kojeg su na raspolaganju 24 sata dnevno 365 dana u godini rade volonterski, a Slobodan Soldo, pročelnik HGSS-ove stanice Osijek, pojašnjava za Glas Slavonije da od sredstava za tzv. hladni pogon koje dobivaju od jedinica lokalne samouprave imaju tek za gorivo i osnovne potrebe. Ipak, osječki spasioci još uvijek nemaju svoj prostor.

'U pregovorima smo s AUDIO agencijom oko prostora, a dogradonačelnik Denis Ambruš obećao je sastanak i nadam se da će se to pitanje uskoro riješiti. Sad smo prisiljeni držati opremu kod sebe, a vozila su nam u poslovnom prostoru kolegice spašavateljice Darije Galinec. Ako je nekomu potreban određen dio opreme, vlasnik prostora gdje se u tom trenutku oprema nalazi doslovce mora biti na raspolaganju pa bi nekakav centralni prostor bio idealno rješenje', pojašnjava Soldo.

Smatra da je u gradu dovoljno slobodnog prostora bivših trgovačkih društava i sad je sve stvar samo dobre volje, na državnoj kao i na lokalnoj razini, da se vrijedna oprema i vozila, prijeko potrebna pri spašavanju tuđih života, smjesti na jedno mjesto. Nažalost, kad je u pitanju eventualna plaća, čini se da tu pomaka nema.

'U Europi se svaka intervencija plaća. Naš kolega imao je nesreću na planinskom vrhu u Švicarskoj i nije bilo šanse da ga puste iz države dok se iz Hrvatske tamošnjim spasiocima nije uplatilo 10.000 eura. Mi i vojska radimo besplatno i riskiramo život volontirajući', kaže Soldo dodajući da u stanici Osijek nema ni jednog profesionalca i tek izmjena zakonskih propisa može nešto promijeniti. Konkretno, profesionalcu osigurati redovitu plaću.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.