Događaji

Počeli prolijevati mlijeko

Nezadovoljni mljekari prosvjeduju treći dan

Nezadovoljni mljekari prosvjeduju treći dan

U podne je prema Zagrebu krenulo dvjestotinjak mljekara iz Osječko-baranjske županije, a pridružit će im se prosvjednici iz ostalih županija

Nakon jučerašnjih propalih pregovora o cijeni mlijeka, nezadovoljni mljekari nastavljaju prosvjedovati. Osim ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, prosvjeduju i ispred varaždinske Vindije i karlovačkoga Kima, javlja HRT .

Članovi Udruge proizvođača mlijeka KIM s dvadesetak su traktora prosvjedovali pred karlovačkom mljekarom KIM i blokirali ulaz u pogon prerade, te su pred novinarima simbolično prolili mlijeko jer im mljekare tijekom trajanja prosvjeda odbijaju otkupiti mlijeko.

Prolijevanje mlijeka zbog samovolje Lactalisa

Zdenko Močnik
, predsjednik Udruge, kazao je novinarima da ih mljekare iz grupacije Lactalis (Dukat) danima lažno optužuju da su svojim prosvjedima blokirali ulaze u mljekare i da je to razlog što su obustavili odvoz mlijeka.

Sada će vidjeti kako to izgleda kada se tvornica blokira i kada ništa u nju ne može ući ni izaći. Šleperi su došli, ali nakratko nisu mogli proći, simbolično, jer nama nije namjera rušiti nečiju rentabilnost poslovanja ili ustroj, već nam je namjera da se u medijima prezentira prava istina, kazao je Močnik.

Istina je, ustvrdio je Močnik, da Lactalis (vlasnik mlječne industrije Dukat) nad svojim kooperantima provodi samovolju i prisiljava ih da im mlijeko prodaju po 2,30 kuna (plus obećanih 50 lipa državne potpore), a to je cijena uz koju se ne može rentabilno poslovati.

Treba nam 3,50 kuna po litri da bi uopće mogli funkcionirati, a realna kalkulacija je 4,09 lipa, uz što bi mogli ponešto i investirati i držati korak s vremenom, kategorični su Močnik i ostali kooperanti KIM-a.

Za prolijevanje mlijeka odlučili su se teška srca, a za taj su čin kazali da nije destruktivan, ali moraju ukazati da su bez otkupa i bez dohotka.

U podne je prema Zagrebu krenulo dvjestotinjak mljekara iz Osječko-baranjske županije, a pridružit će im se prosvjednici iz ostalih županija.

Istodobno seljaci se žale kako nemaju kamo s mlijekom jer Dukat već treći dan zbog blokade ne dolazi po njega. Dijele mlijeko susjedima, prijateljima i poznanicima. Oko tisuću litara nezadovoljni su mljekari ispred bjelovarske Sirele izlili u kanalizaciju. 

Mljekari nastavljaju prosvjede jer nisu zadovoljni sastankom u Ministarstvu poljoprivrede. Nije postignut dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka. Dukat, naime, nije povukao odluku da od ovog mjeseca mlijeko otkupljujuje po 40 lipa nižoj cijeni. Zato traktori do daljnjega ostaju ispred Dukatovih mljekara u Zagrebu i Bjelovaru, potvrdio je predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar.

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi, pak, da je prekršen dogovor jer je dio proizvođača mlijeka nastavio blokadu mliječne industrije Dukat. Napominju da se prerađivačka industrija na sastanku obvezala otkupiti sve raspoložive količine mlijeka, što je veliki pomak s obzirom na goleme zalihe, u iznosu većem od jednomjesečnog otkupa odmah nakon što se odblokiraju prilazi mljekarama i ceste. No zbog prosvjednika koji nisu kooperanti Dukata to sada nije moguće, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Uoči sastanka, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je kako ne može biti jednostranih odluka mljekarske industrije o odustajanju od promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka, koja je dulje bila prihvatljiva i proizvođačima i prerađivačima.

Udruga Mliko: Blokade nisu bile dogovorene

Udruga velikih mlječnih farmi Mliko izvijestila je kako se zbog nepoštivanja dogovora i zaključaka s jučerašnjeg sastanka Savjeta za mlijeko javno ograđuje od djelovanja dijela članstva Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka koji su nastavili s blokadom Dukata te da istupa iz Saveza.

Za takav korak Mliko se odlučio jer smatra da ovakvo ponašanje u javnosti stvara negativnu sliku o proizvođačima mlijeka. Također navodi kako će, nastave li se blokade Dukata i Vindije, nastati višemilijunske štete. Traže da se hitno omogući nesmetano prometovanje cisternama od proizvođača do prerađivača.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.