Događaji

Poklanjaju mlijeko

Jakovina: Prosvjednici žele kaos u zemlji

Jakovina: Prosvjednici žele kaos u zemlji

Mljekari su već šesti dan na cestama, a prosvjedi se polako šire u Podravini, Bilogori i Slavoniji. Ipak, za razliku od proteklih dana, mlijeko se danas u znak protesta neće prolijevati nego dijeliti.

"Mi kao proizvođači mlijeka već par dana ne predajemo mlijeko u mljekare i pozivamo institucije gdje je potrebno mlijeko da nam se jave, jer dajemo mlijeko. Tako ćemo i danas tu kod kumica na Dolcu dijeliti mlijeko", kazao je za Media Servis Igor Rešetar, predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka.

Iako su ih iz Ministarstva poljoprivrede i danas pozvali da se povuku s cesta, Rešetar ističe: "Prvo dogovor, a onda mičemo traktore." Ne odustaju od zahtjeva da im se otkupna cijena mlijeka vrati na 2,60 kuna.

Kako je bilo i planirano, danas prosvjednih akcija nije bilo, a jutros su prosvjednici molili za spas u zagrebačkoj katedrali. Točno u podne prosvjednici su dijelili mlijeko na Dolcu, a podijeljeno je oko 550 litara mlijeka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je danas nazočio obilježavanju 77. obljetnice Sibinjskih žrtava rekao je novinarima kako je sredinom ovog tjedna bio postignut dogovor s mljekarima kao i da su, kako kaže, doneseni vrlo važni zaključci. Među tim zaključcima našao se i onaj da će proizvedene količine mlijeka u Republici Hrvatskoj biti otkupljene od mljekarske industrije. Kao i da se pregovara s drugim udrugama o otkupnoj cijeni mlijeka.

"No, jedan manji broj nezadovoljnih su protiv toga. Njima je u interesu radikalizacija političke situacije u zemlji. Oni nastavljaju s blokadama prometnica i s izazivanjem kaosa odnosno plasiranjem neistina", naglasio je ministar poljoprivrede.

 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.