Događaji

MORH steže remen

Kotromanović ukida beneficirani staž i štedi na ročnicima

Kotromanović ukida beneficirani staž i štedi na ročnicima

Da bi se ostvarile namjere ministra obrane Ante Kotromanovića potrebno će biti donijeti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ove će godine ukinuti beneficirani radni staž za sve zaposlenike oružanih snaga koji ne pripadaju profesionalnim postrojbama a novi ministar Ante Kotromanović namjerava uštedjeti i na ročnicima kojima se naknada spušta za više od tisuću kuna.

Pod neprofesionalne vojne postrojbe spadaju gardijske brigade i ostale operative postrojbe, eskadrile i flotile ratne mornarice, doznaje Defender.hr. To znači kako će se beneficirani radni staž ukinuti primjerice, zaposlenicima na Hrvatskom vojnom učilištu, Domu GS OSRH, počasno zaštitnoj bojni i slično, piše portal defender.hr.

Pored toga, smanjuje se mjesečna naknada za ročnike na dragovoljnom služenju vojnog roka i to sa 2660 na približno 1500 kuna što bi značilo mjesečnu uštedu na jednom kontingentu ročnih vojnika od približno 300 tisuća kuna čime se dodatno rade uštede na proračunu.

Do sada se za sve zaposlenike u oružanim snagama svakih 12 mjeseci provedenih u OSRH računalo u staž osiguranja kao 15 mjeseci. Da bi se ostvarile namjere ministra obrane Ante Kotromanovića potrebno će biti donijeti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kako bi se precizno moglo odrediti tko sve može imati beneficirani radni staž u OSRH.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.