Događaji

Požari podmetnuti?

U okolici Splita još dva velika požara

U okolici Splita još dva velika požara

Sinoć je oko Solina i Omiša buknulo čak 10 požara koji su se brzo proširili potpomognuti jakom burom. Gorjelo je oko Klisa i iznad Duća. Na teren je izašlo čak 150 vatrogasaca. Borba s vatrom nastavljena je i danas, a tijekom dana izbili su požari na još nekoliko lokacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

O uzrocima požara za sada nema konkretnih informacija. Policija i dalje istražuje, a nije isključena ni mogućnost da su požari podmetnuti. No, moguće je i da se jednostavno radi o nepažnji lokalnog stanovništva, s obzirom da se uoči proljeća čiste njive i pali se korov.

Požar se kod Rupotina i Ninčevića približio kućama, no svi objekti su obranjeni i nije bilo žrtava. Lakše je ozlijeđen jedan vatrogasni zapovjednik, upao mu je komad zapaljenog bora u oko. Nije u bolnici, već se i danas s kolegama bori protiv vatre.

Požar na području Gornje Rupotine, kod Klisa, i dalje je aktivan, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. U gašenju sudjeluje 86 vatrogasaca s 30 vozila, a iz zraka im pomaže kanader. Vatra je zahvatila 80 hektara borove šume, trave i makije.

Požar kod Duća je pod nadzorom, izgorjelo četiri hektara terena, no dramatično je i dalje kod Solina. Aktivna je i istočna i zapadna strana požarišta, na terenu je više od 100 vatrogasaca, 35 vozila, pripadnici JVP Split, interventne postrojbe iz Divulja te pripadnici 13 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

"Jaka bura dovela je plamene jezike i do prvih kuća", kaže zapovjednik solinskih vatrogasaca Mario Matijaš. Dodaje da su dvije ili tri kuće točno na putu požara, ali da će vatrogasci dati sve od sebe da ih obrane.

Još sinoć je šef splitskih vatrogasaca Felicio Parčina u pomoć pozvao sve raspoložive zračne snage. Nažalost, kanader koji je doletio nad požarište morao se odmah vratiti, jer prejake turbulencije onemogućavaju sigurne prelete, doznajemo od Parčine.

Zasad je izgorjelo više od 80 hektara mlade borove šume, maslinika i poljoprivrednih kultura. Kako je izostala pomoć iz zraka, Parčina procjenjuje da će trebati uložiti poprilično napora da obuzdaju vatrenu stihiju. Zbog vatrogasaca i HEP-a nešto prije 10 sati zatvorena je lokalna prometnica od križanja Starčevićeve i Martićeve do Klis Megdana.

Nešto iza 13 sati stigla je konačno pomoć iz zraka. Bura je oslabila pa požar gasi i jedan kanader. Ako ne bude novih neprilika, očekuje se da vatrogasci stave požar pod kontrolu za sat vremena.

U razdoblju između 14 i 15 sati vatrogasci su zaprimili dojave o još dva požara. Oko 14:10 sati javljeno je da gori otvoreni prostor na otoku Visu, na predjelu Sv. Vlaža u Komiži. U 14:59 sati javljeno je da je izbio požar otvorenog prostora kod mjesta Pisak, kraj Omiša. U gašenju oba požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a iz zraka im pomažu kanaderi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.