Događaji

Moguće tužbe protiv HEP-a i Vlade?

Nezakonito poskupljenje, a Vladi tužbe?

Nezakonito poskupljenje, a Vladi tužbe?

Večernji list neslužbeno je iz Ministarstva gospodarstva dobio potvrdu da Vlada prije poskupljenja cijena struje (20%) i plina (22%) nije dobila mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Takvo mišljenje predviđa Zakon o energiji i ostali važeći podzakonski akti. List doznaje i da u Vladi smatraju kako to mišljenje nije obvezujuće, a također i da ga mora zatražiti HEP, prenosi HTV .

No, takvo tumačenje je dvojbeno, pogotovo jer se Vlada u obrazloženju poskupljenja pozvala na mišljenje HERA-e iz 2010., kada je Agencija dopustila poskupljenje struje (u manjem postotku od sadašnjeg Vladinog poskupljenja), ali ono nije provedeno. Istodobno treba navesti i kako su se od tada pa do danas okolnosti na tržištu umnogome promijenile pa je upitna i legitimnost mišljenja iz 2010.

Zadatak HERA-e je da kao neovisni regulator izračuna cijenu energije te odredi onu realnu cijenu koja energetskim tvrtkama omogućava stabilno poslovanje, ali istodobno potrošače zaštiti od nerealih cijena. Tako se može zaključiti kako Vlada bez mišljenja HERA-e donijela političku odluku o poskupljenju, s vjerojatnom namjerom prikupljanja novca za HEP-ov investicijski ciklus. To je zakonski upitno i štetno. Može se pretpostaviti da će nezadovoljni potrošači i udruge za zaštitu njihovih prava vrlo brzo podići tužbe protiv HEP-a i Vlade, piše Večernji list.

Podsjetimo, Vlada je donijela odluku o poskupljenju struje i plina od 1. svibnja. Struja poskupljuje 20%, a plin 22%. Tako će struja prosječnoj obitelji mjesečno poskupjeti za 40 kuna, a plin za 33.

Ta najnovija poskupljenja u razgovoru za središnji Dnevnik komentirao je premijer Zoran Milanović. Kaže da su te odluke bile nužne i da se pozitivni pomaci očekuju početkom iduće godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.