Događaji

Klijentima prostitutke kazna i do 10.000 kuna

Za omalovažavanje policajca kazna 15.000 kuna

Za omalovažavanje policajca kazna 15.000 kuna

Ministar uprave Arsen Bauk na sjednici Vlade predstavio je prijedlog Zakona o registru birača kojim se počinje se uvoditi red u biračke popise, odnosno usklađivati broj birača sa stvarnim brojem stanovnika, piše danas.hr .

Vlada je u proceduru uputila prijedlog novog zakona o registru birača. "Cilj je dobiti popis birača koji odgovara stvarnom stanju", rekao je ministar uprave Arsen Bauk i dodao da bi prihvaćanjem zakona u popisu umjesto 4,1 milijuna imali oko 3,8 milijuna birača.

"Što znači da mi u dijaspori nećemo više imati 450 tisuća upisanih birača u popis birača nego onaj broj koji se prije svakih izbora registrira i na taj način ćemo ukloniti svaku mogućnost da se na popisu birača osobe koje su umrle", istaknuo je Bauk.

Premijer Zoran Milanović kazao je da ako ovo riješe u prvoj godini mandata, da su time ne samo ispunili predizborno obećanje, nego riješili i ono što je bacalo sumnju na demokratske izbore u Hrvatskoj.

"Popis birača je nešto u što javnost nije imala povjerenja", kazao je dodavši da kada se konačno povjerenje stvori, da možemo unaprijediti izborne procese kao što "možemo vidjeti da se ovih dana radi u SAD-u". "To baca novo svjetlo na prirodu kampanje, financiranje kampanja, debate u kampanjama...", komentirao je Milanović.

Vlada je raspravljala i o Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prema tom prijedlogu, kazne za pružanje i primanje seksualnih usluga bile bi prilično postrožene. Tako bi za isti prekršaj odgovarali i klijenti prostitutke koji bi mogli biti kažnjeni novčanim iznosom i do 10.000 kuna, odnosno s 30 dana zatvora.

Oni koji budu uhvaćeni tijekom spolnog odnosa na javnom mjestu mogli bi biti kažnjeni kaznom od 1.000 do 5.000 kuna. Oni, pak, koji se u javnosti pojave goli ili pokazuju spolne organe bit će kažnjeni od 2.000 do 4.000 kuna, ili sa 20 dana zatvora.

Također, za omalovažavanje ili vrijeđanje policajaca određuje se kazna i do 15.000 kuna, odnos zatvor od 60 dana, a za vršenje nužde na javnim mjestima od 500 do 2.000 kuna. Za prosjačenje je kazna od čak 1.000 do 3.000 kuna.

Vlada je usvojila nacrt prijedloga Zakona o energiji. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić pojasnio je da je razlog izmjena potreba potpunog usklađenja s energetskim zakonodavstvom EU koja bitno regulira pitanje sigurnosti opskrbe kao i kontrolu izvora opskrbe. "Pri tom se posebno vodi računa o zelenoj energiji, koja se potiče na poseban način", istaknuo je Čačić.

"Ovaj će zakon dati i mogućnost da se donošenje cijene ili tarifa prema metodologijama prenese s Vlade na Hrvatsku energetsku regulativnu agenciju", istaknuo je Čačić.

U svjetlu nedavnog zahtjeva HEP toplinarstva o poskupljenju grijanja za 37 posto, koje je ogorčilo gradonačelnike šest gradova, mnogi strahuju da će odluka o vraćanju ovlasti HERA-i otvoriti put višim cijenama energije i novom udaru na standard.

Minutom šutnje članovi Vlade su na početku sjednice odali počast preminulom predsjedniku Sabora Borisu Špremu. "S dubokim žaljenjem podsjećam da je odlukom Vlade današnji dan Dan žalosti povodom smrti našeg kolege, prijatelja i predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema i molim vas da mu minutom šutnje odamo počast", rekao je premijer Zoran Milanović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.